Virtuaalitodellisuus

Ingvar/ maaliskuu 18, 2019/ Blog

Oletko aina haaveillut maailmanympärysmatkasta, jossa pääsisit kävelemään Kiinan muurilla, ihailemaan Intian Taj Mahalia tai vaikka kuulemaan veden paukkeen Niagaran putouksilla. Onko matkustaminen ympäri mantereita ollut kuitenkin syystä tai toisesta mahdotonta? Virtuaalitodellisuus on vastannut toiveisiisi, sillä nykypäivänä pääset näkemään nähtävyydet erittäin aidon tuntuisesti virtuaalilasien kautta. Virtuaalilasit ovat olleet viime vuosina suuressa suosiossa ja kuvan laatu paranee koko ajan.

Virtuaalitodellisuus eli tekotodellisuus tarkoittaa tietokoneella luotua, joko täysin epätodellista ympäristöä tai todellisen ympäristön luomista kolmiulotteiseksi. Virtuaalitodellisuus voidaan kokea monella tavalla, mutta hyvä keino siihen on virtuaalilasit. Eri laseissa on erilaisia ominaisuuksia. Osassa laseista voit liikkua, edetä ja toimia virtuaalitodellisuudessa ja alkeellisemmat lasit tai tietokoneelle luotu virtuaalitodellisuus ovat lähinnä katselua varten, jolloin ympäristö on myös rajoitetumpi.

Missä virtuaalitodellisuutta hyödynnetään

Virtuaalitodellisuutta ollaan hyödynnetty vuosikymmeniä muun muassa eräiden vaativien ammattien koulutuksessa, kuten lentäjä koulutuksessa. Nykypäivänä virtuaalitodellisuudessa toteutettuja simulaatioita suorittavat myös esimerkiksi lääketieteen opiskelijat. Virtuaalilasien käyttö on myös suuressa suosiossa pelikulttuurissa ja lasien yleisin sisältö onkin vielä tällä hetkellä erilaiset pelit. Virtuaalilaseja on markkinoilla jo runsas määrä. Osa laseista toimii älypuhelimella käytettynä, osa tarvitsee pelikonsolin tai tietokoneen. Virtuaalilasien hintahaitari on laadusta riippuen sadasta euroista jopa tuhansiin euroihin. Tosin useita tuhansia euroja maksavat lasit ovat toistaiseksi tarjolla vain ammattikäyttöön. Laseja on välillä saanut myös ”ilmaiseksi” ostaessasi uuden puhelimen. Virtuaalitodellisuutta hyödynnetään myös muun muassa taiteessa. Virtuaalilasien avulla esimerkiksi taidemaalarit voivat ”maalata” valoilla kolmiulotteisesti. Tämänkaltainen taidenäyttely nähtiin muun muassa vuonna 2017 Helsingin Juhlaviikoilla, kun neljä taiteilijaa maalasivat teoksia virtuaalityökaluilla ja yleisö pääsi seuraaman teoksien tekoa virtuaalilasien avulla. Virtuaalitodellisuus on jo nyt mullistanut esimerkiksi media sekä valo- ja äänitaitelijoiden mahdollisuudet uudenlaisen taiteen toteuttamiselle. Virtuaalitodellisuutta käytetään myös kiinteistöalalla. Nykypäivänä suunniteltu rakennus saadaan näyttämään tismalleen samalta kuin valmiin rakennuksen lopputulos. Virtuaalitodellisuudesta arkkitehdit sekä esimerkiksi autoteollisuuden insinöörit ovat saaneet korvaamattoman työvälineen.

Suomalaiset virtuaalitodellisuuden edelläkävijöinä

Suomalaiset virtuaalitodellisuuden edelläkävijöinä

Suomalaiset virtuaalitodellisuuden edelläkävijöinä

Suomalaiset ovat tällä hetkellä yksi virtuaalitodellisuuden suunnannäyttäjistä. Suomalainen vuonna 2016 toimintansa aloittanut startup yritys Varjo Technologies on lanseerannut markkinoille uudet edeltäjiänsä huomattavasti tarkemmat virtuaalilasit, joiden luvataan vastaavan ihmissilmän tarkkuutta. Uusilla laseilla voit nähdä pienetkin tekstit ympäristöstäsi. Aikaisemmat markkinoilla olleet lasit ovat saaneet palautetta rakeisesta kuvanlaadusta ja esimerkiksi lääketieteen opiskelijoiden harjoitellessa leikkauksia on kuvan tarkkuudella suuri merkitys. Yrityksen perustajien mukaan kysyntä uusille virtuaalilaseille on ollut suurta ja yhteistyötä on tällä hetkellä jo usean kymmenen yhtiön kanssa. Tulevaisuudelle Varjo Technologies on asettanut kohtuulliset tavoitteet eli tietenkin markkinajohtajuus.

Share this Post