Vielä yksi kevyt ilma-alus

Ingvar/ heinäkuu 20, 2018/ Blog

Nelikopteri on kallis ja painava vehje, vai mitä? Aloittelijana voisi ajatella jotain muutakin hintaluokkaa, kun ei ole varmuutta tulevasta harrastuksesta, omista taidoista ja kiinnostuksesta ilmakuvaukseen. Aloittelijoille onkin nyt olemassa oiva ratkaisu kiinalaisilla markkinoilla, ja sen saa tilattua suoraan Kiinasta: Suomessa tai Euroopassa jälleenmyyjiä ei vielä ole. Mutta eikö ole makeaa saada ensimmäinen lennokki viidenkymmenen euron hinnalla harjoitustarkoituksiin? Katsotaan, mitä siihen kuuluu ja onko siellä tavaraa edes viiden kympin edestä.

Syma Z3 Ja Sen Ominaisuudet

Tässä vaiheessa täytyy heti mainita, että aloittelijan halvalta vehkeeltä ei tarvitse odottaa liikaa. Sen lentojen maksimikorkeus on vain 25 metriä, akku on niukat 850 milliampeerituntia ja lennon maksimipituus on tällä akulla vain kahdeksan minuuttia, minkä jälkeen kopteri ladataan noin puolentoista tunnin aikana päästäkseen tekemään uusia lentoja. Maksimietäisyys ohjauslaitteesta on 80 metriä. Ei mitään huippuluokan ominaisuuksia, mutta hintakin on vain 50 taalaa, joten miksi ei lähdettäisi kokeilemaan?

Syma Z3:ssa on tietenkin olemassa sisäänrakennettu 720p kamerakin. Sen objektiivi on piilotettu muovirunkoon, minkä takaa löytyy reikä muistikortille. Tällä kameralla saa aika huonolaatuisia kuvia – samanlaisia saa markkinoiden halvimmilla älypuhelimilla, mutta kun puhutaan kokeiluostoksesta, sen pitäisi riittää. Kameran vaihtaminen ei ole mahdollista ja joudutaan tyytymään 15 kuvaan sekunnissa, ja videoiden resoluutioksi tulee 1366×768 pikseliä. Lennokin voi yhdistää älypuhelimeen langattomalla verkolla ja katsoa kameran objektiivissa näkyvää kuvaa reaaliajassa pienellä viiveellä. Valitettavasti tämä drone ei pysty edes muiden kameroiden kuten GoPro-laitteiden kuljetukseen, sillä ne ovat sille jo liian raskasta kuormaa. Syma Z3 voi toimia kahdella tavalla: nopeasti ja hitaasti. Nopea lentäminen vaikuttaa ohjattavuuteen negatiivisesti, joten aloittelijan kannattaa ensin kokeilla hidasta lentämistä: silloin nelikopteri reagoi komentoihin herkästi ja nopeasti, mikä on tärkeää oppimisen kannalta. Syma Z3:ssa on olemassa myös pysähtymisfunktio, jolla dronen saa pysäytettyä haluttuun paikkaan kuvatakseen erilaisia kuvia samasta pisteestä. Jos ohjaus ei paljoa kiinnosta, dronelle voi rakentaa tietyn reitin älypuhelimessa olevan sovelluksen avulla ja saada kone lentämään haluttua reittiä pitkin. Sovelluksen nimi on Syma Go, ja sen saa synkronoitua nelikopterin kanssa lennokin pinnalta löytyvän QR-koodin avulla.

Mitä Lentämisestä?

Syma Z3

Syma Z3

Syma Z3 -lennokkia pystyy ohjaamaan sekä älypuhelimesta että kaukosäätimen avulla. Voi käyttää pelkkää kaukosäädintäkin, mutta silloin jotkut komennot jäävät puuttumaan: ne löytyvät vain Syma Go -sovelluksesta. Sovelluksen käyttö on aika yksinkertaista ja sieltä löytyy kaikki tärkeä tieto kuten lennokin akun tila, valittu lento-optio ja kameran tila. Älypuhelimen kallistamiseen ja kosketusnäytöllä tapahtuviin liikkeisiin nelikopteri reagoi yhtä herkästi kuin kauko-ohjaimenkin toimintoihin, ja treenit kannattaa aloittaa ohjaamalla dronea puhelimesta, sillä kauko-ohjaimesta ohjattuna se voi muuttaa liikettään hyvin nopeasti ja melko odottamattomasti. Muuten Syma Z3 on lento-ominaisuuksiltaan hyvä: sen helppo ohjattavuus sallii tarkat käännökset ilmassa, automaattinen nousu ja lasku tapahtuu sulavasti ja samassa pisteessä roikkuminenkaan ei ole sille mikään ongelma.

Hankitaanko Vai Eikö Hankita?

Oma mielipiteeni on: hankitaan. Tämä nelikopteri tulee toimimaan enemmän leluna kuin vakavana kuvauslaitteena, mutta kymmenen minuuttia hauskaa aikaa päivässä on sadan euron arvoinen ostos. Kun halutaan keskittyä kuvaamiseen jatkossa enemmän, aina voi ostaa kalliimpia ja laadukkaampia vehkeitä, mutta Syma Z3:ta ei kannata silloinkaan pois heittää: se sopii erilaisten temppujen oppimiseen paremmin kuin kallis ja herkkä kone, jolla pitäisi keskittyä jo kuvien laatuun eikä lennokin ohjaamiseen.

Share this Post