Vertailussa älypuhelimet

Ingvar/ joulukuu 27, 2016/ Blog

Älypuhelimen ostamista suunnittelevalla on nyt enemmän vaihtoehtoja kuin koskaan. Kannattaakin miettiä, mitkä ovat itselle niitä tärkeimpiä ominaisuuksia. Kaipaatko laadukasta kameraa, tiettyä käyttöjärjestelmää, mikä on budjettisi, välitätkö näyttöteknologiasta vai haluatko todella kaikessa uusinta tekniikkaa? Mikäli tällä hetkellä omistamasi puhelin on 1-2 vuotta vanha, voi olla viisaampaa odottaa uusia innovaatioita. Älypuhelimien uudistaminen on viime aikoina keskittynyt lähinnä ulkonäköön ja käyttömukavuuteen, sillä mullistavia teknisiä innovaatioita on hankala keksiä. Vanhemmat puhelimet pärjäävät mainiosti edelleen myös kameravertailussa. Odotettavaa riittää, mikäli et ole uuden puhelimen tarpeessa juuri nyt. Älypuhelimissa viime vuoden kiinnostavin uutuus oli Samsung Galaxy S6. Apple toi markkinoille tuttuun tapaan päivitetyn version iPhone-mallistostaan ja Microsoft Lumia-puhelimestaan. Sonyn viimeisin tuote on Xperia Z4. Samsung on pyrkinyt voimakkaasti kasvattamaan markkinaosuuttaan.

Samsung Galaxy Alphan johtopaikan on lunastanut Galaxy S6, joka onkin erittäin kiinnostava Android-puhelin ja pitää sisällään uusinta tekniikkaa. Android-valmistajien odotetaan jatkossa esittelevän enenevässä määrin täysin metallisia puhelimia. Huomiota kiinnitetään tällä hetkellä erityisesti näyttöteknologiaan ja näytön kaarevuuteen, joka on tuttu ilmiö tv:n maailmasta. Microsoftin lippulaiva on edelleen Lumia-malliston malli 930, joka tuli markkinoille vuosi sitten. Myös vanhemmat Lumiat kuuluvat edelleen älypuhelinten parhaimmistoon. Älypuhelinten hintojen odotetaan tulevaisuudessa kallistuvan edelleen. Jo nyt Galaxy S6:n kalleimman Edge-version hinta on asetetty yli tuhanteen euroon. Edgen valmistamisprosessi on huomattavasti perusmallin S6:n prosessia vaativampi. Korkeasta hinnasta huolimatta Edge-mallit ovat myyneet maailmalla hyvin ja ylittäneet odotukset. S6:n kaikista myydyistä malleista noin puolet on ollut Edgejä. Edgen muotoilu on varsin onnistunut jo pelkästään reunan yli kaareutuvan näytön ansiosta, joka on näyttävä yksittäinen piirre. Akun keston uskotaan kuitenkin olevan edeltäjiään heikompi ja näyttö puolestaan syö prosessoritehoa, joka on pois sovellusten käytöstä.

Puhelin valitaan edelleen pitkälti käyttöjärjestelmän perusteella. Tässä suurimmat kilpailijat ovat Android ja Applen iOS-järjestelmät. Applen järjestelmä on pysynyt samantyylisenä ja helppokäyttöisenä, mikä on säilyttänyt sen suosion niiden käyttäjien keskuudessa jotka arvostavat puhelimessa helppokäyttöisyyttä. Windows-puhelinten suosio ei ole koskaan onnistunut nousemaan samalle tasolle. Apple ja Samsung olivat viime vuoden suurimmat älypuhelinten valmistajat, mutta tällä hetkellä johtopaikkaa pitää Samsung. Samsungin suosiota lisää edullisempien puhelinten hyvä menekki ja Samsungin laitemyynti on noussut yli 80 miljoonaan. Applen myynti oli alkuvuonna noin 61 miljoonaa. Samsungin tuottoa syö Applea selvästi pienempi laitemyynnin kate. Applelle tuottoa tuo kallis iPhone 6 -mallisto, Samsung ei ole onnistunut kehittämään tälle yhtä vahvaa vastinetta. Galaxy S6:n myynti lupaa kuitenkin hyvää myös Samsungille. Käyttöjärjestelmien osalta iOS edustaa noin 20 prosenttia kaikkien älypuhelinten käyttöjärjestelmistä, Android puolestaan löytyy noin 76 prosentista älypuhelimia. Yhdessä iOS ja Android ovat valloittaneet siis jo 96 prosenttia markkinoista.

Mikäli Windows-puhelimet kiinnostavat, Lumia 930 tarjoaa parhaan käyttökokemuksen. Puhelin on kuitenkin kilpailijoitaan painavampi, eikä muotoilullisesti erityisen mielenkiintoinen. Laatu on kuitenkin taattua Lumiaa ja hintakin on laatuun nähden kohtuullinen. Malli on puhelimena edelleen varsin toimiva. Korkealaatuinen kamera pärjää hyvin kilpailussa ja puhelimen hyviin puoliin kuuluu kirkas teräväpiirtonäyttö. Vaikka kamera toimii ja kuvausasetukset ovat monipuoliset, tarkennuksen nopeus jättää toivomisen varaa. Mikäli haluaa viimeisintä muotoilua ja teknologiaa, kannattaa kuitenkin suunnata uusimman Lumia-mallin pariin.

Apple Iphone

Apple Iphone

Apple iPhonen uusin malli on kehittynyt lähinnä muotoilun osalta. Kamerassa on parannettu automaattitarkennusta, mutta kameran kuvausasetukset ovat edelleen rajalliset. Videokuvauksessa pääsee käyttämään hidastettua kuvaustoimintoa. Akku kestää kuitenkin vain noin 8 tuntia kovassa käytössä. Kaunista muotoilua ja helppokäyttöisyyttä arvostavan valinta tämä kuitenkin edelleen on

Share this Post