Valokuvauksen perusteita

Ingvar/ joulukuu 14, 2016/ Blog

Valokuvaamisen aloittaminen on helppoa ja perusjärkkärin voi saada omakseen varsin edullisesti. Toki kamera vaatii kaverikseen muutaman kunnollisen objektiivin, mutta hyvien kuvien tallentaminen on jatkuvasti helpompaa. Tässä korostuukin sitten kuvaajan näkemys, sillä laadullisesti kuvat eivät eroa toisistaan kuten ennen. Parempia kuvia haluavan kannattaa tehän itselleen selväksi perustermit, jotta kamerasta saa kaiken irti ja pääsee irti automaattiasetuksilla kuvaamisesta.

Polttovälin mitat kerrotaan millimetreissä. Jos haluaa tallentaa kuvan, joka näyttää samalta kuin paljaalla silmällä katsottuna polttovälin tulee olla 50 mm. Tämä on siis tietyllä tapaa perusarvo. Tätä lyhyempää polttoväliä kutsutaan laajakulmaobjektiiviksi, jonka kuvakulma on nimensä mukaisesti laajempi kuin tuo 50 mm. Kuvaan mahtuu siis enemmän tavaraa, mutta samalla mittasuhteet voivat vääristyä. Mikäli polttoväli on pidempi kuin 50 mm, on kyseessä teleobjektiivi. Teleobjektiivin avulla voi kuvata kauempana olevia pienempiä yksityiskohtia ja ne siis suurentavat kuvaa. Kuvakulma muuttuu pienemmäksi ja maisemasta tallentuu kuvaan vain kapea ala. Teleobjektiivi sopii siis esim. kaukana olevan linnun kuvaamiseen, mutta on hankala väline suuren ihmisryhmän kuvaamiseen. Kiinteästä polttovälistä puhutaan sellaisten objektiivien kohdalla, joilla on vain yksi polttoväli. Tämäntyyppisellä objektiivilla ei ole mahdollista zoomata, joten kuvaajan on liikuttava itse eteen- tai taaksepäin.

Miten sitten valita oikea polttoväli kuhunkin tilanteeseen? Mieti ensin, mitä kaikkea haluat kuvaan mahduttaa ja millaisen vaikutelman haluat kuvalla luoda. Liian pitkä objektiivi tekee vaikeaksi ihmisen kuvaamisen sisätiloissa, sillä kuvaaja joutuu peruuttamaan melko kauas kohteesta mahduttaakseen hänet kokonaan kuvaan. Liian lyhyt objektiivi tekee mahdottomaksi pienen yksityiskohdan korostamisen maastossa, esimerkin lintu hukkuisi tällöin puiden joukkoon.

Laajakulmazoomia tarvitaan objektiiveista kaikista harvimmin, sillä se ei ole kovin käytännöllinen monissakaan tilanteissa. Kameroiden mukana tuleva kittilinssi riittää yleensä aluksi hyvin, sillä sen pienin polttoväli on 18 millimetriä. Ensimmäistä laadukkaampaa objektiivia ostettaessa kannattaakin harkita telezoomi. Monikäyttöinen objektiivi on esim. 55-250 millinen tai 70-200 millinen telezoomi, sillä molemmat sopivat kauempana sijaitsevien yksityiskohtien kuvaamiseen mutta toimivat myös ihmisten kuvaamiseen. Tarjolla on myös ns. superzoom-objektiiveja, esim. Canon EF-S 18-135 mm (tämän zoom-kerroin on 7) ja nämä on ovat houkuttelevia vaihtoehtoja, mikäli et halua vaihtaa objektiivia usein. Tässä joutuu kuitenkin tekemään kompromissin laadun suhteen. Mikäli kuvaamisen tarkoitus on saada kuvia muistoksi omaan käyttöön, on tämä varsin toimiva ratkaisu.

Kamerarunkoa ostettaessa mukana tulee usein kittiobjektiivi, Canonilla se on EF-S 18-55 mm. Tällä pääsee kuvausharrastuksessa alkuun, mutta objektiivin valovoimaisuus on melko heikko. Kamerarungon hankinnan jälkeen kannattaakin pian panostaa laadukkaampaan objektiiviin. Mikäli käytössäsi on croppikennoinen kamera, tarvitset vielä 35 mm objektiivin mikäli haluat sen ”perus” objektiivin. Croppikennoisella kameralla käytettynä tuo 50 mm objektiivi muuttuu kuitenkin käytännössä teleobjektiiviksi eli vastaa käytössä 80 mm objektiivia. Kaikissa objektiiveissa kannattaa valita versio, jossa on kuvanvakain. Se tekee kuvaamisesta paljon laadukkaampaa. Perinteinen 50 mm toimii croppikennolla puolestaan mainiosti muotokuvaamiseen. Kiinteän polttovälin objektiivit ovat hieman hankalampia käytännöllisyyden puolesta, sillä zoomaaminen täytyy hoitaa omia jalkoja liikuttamalla. Niiden hinta-laatusuhde on kuitenkin mainio, ja objektiivit ovat valovoimaisia ja optisesti laadukkaita. Objektiiveissa kannattaa vielä miettiä sitä, kaipaatko sitä enemmän valokuvaukseen vai videokuvakäyttöön. Laadukkaidenkin objektiivien kohdalla juuri tämä voi olla ratkaiseva tekijä kahden tasavertaisen vaihtoehdon kohdalla. Erityisesti automaattitarkennus ja kuvamäärä per sekunti ovat merkittäviä tekijöitä objektiivin valinnassa. Videokuvauksessa myös tarkennuksen äänettömyys on kätevä piirre, tällöin voit tarvittaessa äänittää myös kameran omalla mikrofonilla.

Share this Post