Tulostin käyttötarkoituksen mukaan osa 1

Ingvar/ lokakuu 9, 2018/ Blog

Tulostimen valinta kotiin on jostain syystä usein ollut jopa haasteellisempi kuin television valinta. Tänä päivänä tulostimia valmistavia merkkejä on lukematon määrä, ja niiden tyypitkin poikkeavat toisistaan aika paljon. Markkinoiden monipuolisuus saa meidät etsimään netistä välillä odottamattomankin paljon tietoa ja sen jälkeen valinta vain vaikeutuu.

Joka Kodin Kriteerit

Yleisimmät kriteerit voidaan luetella tiukkana pakettina. Paperi on useimmiten tavallista A4-paperia painoltaan 80 grammaa neliömetrille; tulostusnopeus on riittävä, kun se on yli 15 sivua minuutissa, ja koneen lämpeneminen on myös yksi aikatekijä: sen pitäisi viedä maksimissaan kymmenen sekuntia, minkä jälkeen tulostuu ensimmäinen tulostettavan nipun sivu. Kotitulostimen resoluutioksi voisi sanoa 600 dpi, ja vielä kaksi tekijää ovat vastaanotto- ja tulostuslokeron koko sekä tietysti käytettävien kasettien resurssi. Tässä seuraa esimerkkejä hyvistä tulostinmalleista, jotka vastaavat kotikäytön haasteisiin. Huomioon otettiin hintalaatusuhde, käyttäjien palautteet sekä käyttökustannukset.

Ricoh SP C250DN

Ricoh on japanilainen tulostin- ja monitoimilaitevalmistaja, jonka tuotteita käytetään enemmän liike-elämässä kuin missään muualla. Kotimalleja on kuitenkin myös olemassa, ja yksi niistä on Ricoh SP C250DN. Se erottuu kompaktilla koollaan ja kevyellä massallaan: tulostin mahtuu hyvin niin työpöytään kuin myös työpöydän alakaappiin. Tärkeää on vain muistaa, että laite tarvitsee ilmankiertoa jäähtyäkseen. Ricoh SP C250DN:n runko on tehty laadukkaasta muovista eikä päästä mitään ääniä vuosienkin käytön jälkeen. Se on erinomainen ratkaisu kotiin: mustavalkoisia sivuja tulostuu noin kaksikymmentä minuutissa, maksimikäyttö kuukaudessa on noin 30 tuhatta sivua. Siihen on mahdollisuus kytkeä USB 2.0:n lisäksi myös ethernet-kaapeli ja laite tukee myös Wi-Fi:tä, joten sen saa yhdistettyä tietokoneen kanssa langattomasti. Väritulosteet ovat laadukkaita ja kotitarpeisiin hyvin riittäviä. Risuina mainittakoon paperilaadun rajoitus – 120 grammaa neliömetrille – ja pieni kasetin riittävyys, joten säännöllisiin kasettien vaihtoon täytyy varautua.

Väriä Paperille Epson L200:lla

Epson L200 -suihkutulostin sopii valokuvakotiin: tulostuvien kuvien laatu on sellaista, että ne voi laittaa kehyksissä seinään, ja kuvapainotilaukset erillisistä liikkeistä voi unohtaa. Paperille tulevien kuvien resoluutio on maksimissaan 5730×1440 pistettä, mikä on aikamoinen laatu tämän hintaluokan tulostimelle. Tarpeen tullen loppuvaa väriä voi tankata lisää: Epson L200:ssa ei käytetä perinteisiä kasetteja vaan niiden sijaan on olemassa kuusi värisäiliötä. Paperin maksimikoko on A4, mutta laite tukee myös pienempiä formaatteja. Paneelilta löytyy vain kolme nappia, joilla tulostinta ohjataan, joten kaikki tapahtuu yksinkertaisesti. Tieto siirtyy vain USB-kaapelin kautta. Hinta on kuitenkin aika kova muihin kotitulostimiin verrattuna, mutta laatu maksaa aina.

Rahaa Säästävä Samsung CLP-365

Tämä tulostin on yksi suosituimpia kotitulostimia. Kaseteilla on yleinen koko ja niiden hinta on aika matala. Rakenne on sellainen, että paperi ei jumitu tulostimeen eikä siihen tule koskaan liikaa väriä – ja väriä tästä tulostimesta saa muutakin kuin mustaa. Musteiden kulutus on minimoitu, joten uusia kasetteja voi ostaa harvemmin kuin moneen muuhun tulostinmalliin, ja tästä laitteesta löytyy myös mustetta säästävä tulostusasetus. Ajurit asentuvat automaattisesti heti sen jälkeen, kun tulostin yhdistetään tietokoneeseen, ja tulostimen ohjelmisto mahdollistaa erilaisten väriprofiilien luomisen Easy Colour Manager -toiminnon avulla. Paperin minimikoko on 76×152 millimetriä ja maksimikoko on perinteinen A4. Tulostuvan kuvan resoluutio on 600×2400 pistettä, mikä ei sovi hyvin kuvien laatutulostukseen, mutta on perusriittävä tavanomaisiin kotitulosteisiin. Yksi merkittävistä miinuksista on verkkomahdollisuuksien puuttuminen eli tulostinta voi käyttää ainoastaan kaapelin kanssa; toinen pieni miinus on sen koko, mutta se kompensoituu laitteen käyttöedullisuudella.

Share this Post