Tietovarasto työpöydällä ja kotona

Ingvar/ heinäkuu 25, 2018/ Blog

Western Digital on kuuluisa kovalevyjen ja muiden tallennuslaitteiden valmistaja. Niiden tuottamien uutuuksien laatu kuuluu markkinoiden parhaimpien joukkoon, ja WD:n tekemiin kovalevyihin voi yleensä luottaa. Lisäksi sama firma katsoo asioita kuluttajan näkökulmasta ja tekee sitäkin monipuolisesti huomioiden sekä yksityis- että yrityskuluttajien tarpeet. Tänään tutustumme yhteen WD:n laitteeseen, josta voisi ajatella, että se edustaa uhanalaista lajia: kyse on WD My Book Duo -nimisestä ulkoisesta kovalevystä.

Raskas Ja Tilaa Vievä, Enemmän Kuin Kovalevy

Ja kaiken lisäksi vielä ilman nettiyhteyttä. Mikä voisi olla sopiva käyttötarkoitus tällaiselle laitteelle nykyaikana, kun kaikki siirtyivät jo ajat sitten käyttämään pilvipalvelimia ja säilyttävät tietojaan monipuolisissa palveluissa kuten DropBoxissa, Mega.nz:ssä ja niin edelleen? Käyttöä kuitenkin on. Ensinnäkin mainittakoon, että tietojen säilyttäminen ulkoisilla palvelimilla ei ole kaikille sopiva ratkaisu, sillä tietosuoja on nykypäivänä ensisijaisen tärkeä asia. Isojen yritysten tiedot on pidettävä hyvin salassa, jotta ne eivät joudu vääriin käsiin, ja niiden siirtäminen tavallisen sähköpostin välityksellä sekä säilyttäminen ulkoisilla palvelimilla ei sovi tietoturvalliseen käyttäytymiseen. Toinen tärkeä pointti piilee siinä, että isojen tiedostojen kanssa työskennellessä eli kun tehdään esimerkiksi videoleikkauksia ja kuvankäsittelyä netti ei olekaan paras työkalu nopeaan työskentelyyn: lataus tietovarastosta koneelle vie aikaa ja lataaminen takaisin vie sitä välillä vielä enemmän. Ongelma korostuu, kun tietokoneen pääkovalevy, jolla pyörii koko järjestelmä, on tehokas mutta kooltaan pieni SSD-levy. Näihin tapauksiin ulkoinen kovalevy on oiva valinta ja kyse ei nimittäin ole pelkästä ulkoisesta kovalevystä, vaan WD My Book Duo mahdollistaa tietojen pitämisen turvassa muillakin keinoilla.

Toimintaperiaate Ja Mahdollisuudet

Kuten laitteen nimestä voisi päätellä, se pitää sisällään kaksi erillistä kovalevyä tyypiltään WD RED NASware 3.0, ja ne on suunniteltu raskaampaan käyttöön 24/7. Tilavaihtoehtoja on neljästä terasta kahteenkymmeneen, mikä näkyy tietysti hinnassakin: 20 teran tila tulee maksamaan vajaat seitsemänsataa euroa, kun taas kotikäyttöön riittävät neljä teraa saa alle kolmellasadalla eurolla. Mutta jatketaan tekniselle puolelle. Laitteen kovalevyt voi säätää kahteen erilaiseen toimintatilaan omista vaatimuksista riippuen. Alkuperäinen asetus on RAID 0 -tila, mikä hyvin yksinkertaistettuna tarkoittaa sitä, että kaksi kovalevyä toimivat ikään kuin yhtenä isona kovalevynä: esimerkiksi 20 teran vaihtoehdossa laitteen sisällä on kaksi kymmenen teran levyä, mutta tietokoneelle ne näkyvät yhtenä kahdenkymmenen teran kokonaisuutena. Tämä on kätevää siinä tapauksessa, kun halutaan maksimaalista suorituskykyä eli suurimpia luku- ja kirjoitusnopeuksia, mutta tietosuoja kärsii. Onneksi sama laite mahdollistaa myös toisen tilan nimeltään RAID 1, joka on jo mielenkiintoisempi: kaksi kovalevyä toimivat rinnakkain niin, että toisen hajoamisen tapauksessa kaikki tieto löytyy toiselta kovalevyltä. Tämän tilan miinus on tosin tilan menetyksessä, sillä kun kaksi kovalevyä ovat koko ajan synkronoimassa tietojaan, niistä on käytössä vain puolet eli kahdenkymmenen teran tapauksessa vain kymmenen teraa on käyttäjän ulottuvissa. Toisaalta, tätä turvallisempaa ratkaisua on vaikea keksiä. Laite on mahdollista siirtää myös JBOD-tilaan, jolloin se tulee näkymään kahtena erillisenä kovalevynä, mutta mikä on silloin tällaisen ostoksen tarkoitus, kun sen tilalle voisi ostaa kaksi yksinkertaista ja tavallista ulkoista kovalevyä pienemmällä rahalla?

Loppuajatuksena sanottakoon, että WD My Book Duo on erittäin varovaisten ihmisten ja nykyaikaisten yritysten työkalu. Se pystyy synkronoitumaan myös DropBoxin kanssa, jos se tuntuu tärkeältä ominaisuudelta, ja synkronoitavat kansiot voi valita omien tarpeiden mukaan. RAID 1 -tilassa tieto tulee siis säilymään itse tietokoneen pääkovalevyssä, synkronoituu kahteen My Book Duon kovalevyyn ja sen lisäksi vielä DropBoxiin. Riittääkö varatallennuksia vai pitäisikö järjestää vielä jotain virityksiä? Uskoisin, että riittää vaativammallekin kuluttajalle.

Share this Post