Tavallinen telkkari älytelevisioksi

Ingvar/ heinäkuu 17, 2018/ Blog

Välillä tuntuu siltä, että nopeasti muuttuvan maailman perässä ei voi ehtiä. Uusia elektronisia saavutuksia tulee markkinoille koko ajan, ja jos haluaa omistaa aina vain uutuuksia, siitä joutuu maksamaan kovaa hintaa. Telkkareiden kehitys on parinkymmenen vuoden aikana tehnyt uskomattomia askeleita tulevaisuuteen, ja kaksi vuotta sitten ostettu televisio ei olekaan enää nykyaikainen vaan mennyttä kamaa. Google on taas kerran lähestynyt erilaisten laitteiden käyttäjiä katsomalla tilannetta kuluttajan näkökulmasta – ja nyt markkinoille tuli jo neljäs Google Chromecast -mediatoistin nimeltään Chromecast Ultra. Samasta laitteesta käytetään myös nimitystä striimauslaite.

Mikä Ihmeen Viritys?

Tavallinen telkkari on aika pitkälle rajoitettu toiminnoiltaan, ja älytelevision ostaminen tilalle on aina suurempia investointeja vaativa tapahtuma. Google Chromecast -laitteet kuitenkin mahdollistavat sen, että tavallisella televisiolla voi toistaa sisältöä miltä tahansa muulta älylaitteelta kuten älypuhelimelta tai tabletilta. Tämän päivän uutuus onkin uusin Google Chromecast 4K Ultra HD ja HDR -resoluutioilla. Striimauslaite liitetään television HDMI-porttiin, joka löytyy jokaisesta tavallisestakin telkkarista, ja televisiosta tulee älytelevisio muutamalla helpolla toimenpiteellä.

Google Chromecast vaatii lisäksi toimiakseen toimivan nettiyhteyden, joko langattoman tai langallisen, ja älylaitteen, jonka kanssa se synkronoidaan ja josta striimauslaite tulee siirtämään kuvaa telkkarin näytölle. Chromecast on pieni muistitikkua muistuttava laite, tosin sen sijaan, että sen päässä olisi USB-liitäntä, sillä on HDMI-pää, joka kytketään television HDMI-reikään. Toisesta päästä löytyy ethernet-liitäntä, jolla saa vakaamman nettiyhteyden, jos kodin langaton verkko välillä tökkii. Itse Chromecast-laite ei säilytä mitään tietoa vaan toimii ikään kuin puskurina, joka siirtää nettiyhteyden kautta älypuhelimesta tai tabletista saadun tiedon suoraan telkkariin. Synkronointi onnistuu parhaiten Android-laitteiden kanssa, mutta sovelluksia on olemassa myös iOS-laitteille. Kaikki ohjaus tapahtuu liitetyn älylaitteen kautta. Striimauksen aikana puhelinta voi kuitenkin käyttää normaalistikin, jos se sattuu soimaan perheen leffaillan aikana.

Käyttötarkoituksista

Tavanomaisin Google Chromecast -laitteiden käyttötarkoitus on nettisisällön pyörittäminen kotitelkkarin näytöllä. Välillä tekee mieli katsoa Youtube-videoita hyvälaatuisina ja isolta näytöltä, varsinkin kun kyse on kovan laadun urheiluvideoista tai striimauksista: lumilautailijoiden temput Alpeissa, moottoripyörätemput ja muut nopeasti tapahtuvat liikkeet näkyvät telkkarista paremmin, mutta kun telkkarissa ei ole nettiyhteyttä, ilman Googlen Chromecastia näiden videoiden katselu telkkarin näytöltä on mahdotonta. Töissäkin voi käyttää samaa laitetta, kun pidettävä esitys löytyy älypuhelimen sähköpostista ja neuvotteluhuoneen valkokankaana toimii iso televisio. Tällainen käytäntö on nykyaikaista ja toimivaa, tosin jokaisen työntekijän puhelimesta pitää silloin löytyä striimauslaitteen ohjaussovellus.

Pääpiirteitä

Google Chromecast Ultra on tämän päivän ainutlaatuinen laite, sillä kilpailijoihinsa verrattuna Chromecast Ultralla on ehdottomia etuja: se tukee HDR-resoluutiota, joka on varmasti tulevaisuuden yleisin; se pystyy käyttämään kahden taajuuden langattomia verkkoja – niin 2,4 kuin 5 GHz:n taajuuksilla, ja jälkimmäiseksi mainittu toimii nopeammin ja vakaammin, varsinkin kun puhutaan 4K-videoiden striimauksesta. Google Chromecast Ultran pääkilpailijoita ovat televisioiden omat sisäänrakennetut sovellukset, mutta niiden käyttö voi jäädä vähäiseksi, jos ehtii kerääntyä tottumusta Googlen laitteisiin. On hyvin todennäköistä, että nämä laitteet tulevat pysymään markkinoilla vielä noin kymmenen vuotta, kunnes kaikki kotitelevisiot muuttuvat älytelevisioiksi, mutta näiden kymmenen vuoden aikana ehtii katsella paljon ja Google myös ehtii tehdä hyvin rahaa ja mainetta kehittämiensä striimauslaitteiden avulla. Saa niitä isommallakin rahalla esimerkiksi Roku-merkiltä, mutta ominaisuudet ovat täysin samanlaisia, joten miksi lähdettäisiin maksamaan enemmän yhtä hyvästä tavarasta kuin jo tutun merkin tuottamasta mediatoistimesta? Sitä minäkin.

Share this Post