Sonyn a7-sarjalla on ollut lupaava alkutaival

Ingvar/ huhtikuu 2, 2017/ Blog

Sony on nostanut brändiään kameramarkkinoilla hurjaa vauhtia ja tavoitteen eteen on tehty töitä. Valmistaja on tuonut käytännössä jokaiseen kameraluokkaan omat vastineensa ja usein ollut ensimmäisten joukossa. Vaikuttaa siltä, että konseptit jotka monissa yrityksissä jäävät pöydälle, ajetaan Sonylla rohkeasti läpi. Näistä hyviä esimerkkejä ovat mm. Sonyn RX1- tai QX-sarjan tuotteet. Tuotelinja kertoo siis uskalluksesta, mutta ehkä myös siitä, ettei Sony ole vielä aivan löytänyt omaa tietänsä kameravalmistajana. Tai ei ainakaan ollut ennen a7-sarjaansa.

A7-sarja mullisti markkinat

Sony toi muutama vuosi sitten markkinoille peilittömän a7 -sarjan ja se on tämän jälkeen herättänyt runsaasti kiinnostusta. Ensimmäiset versiot eivät nekään ole kovin vanhoja, mutta malleista on julkaistu jo toisenkin sukupolven mallit. Sarjassa kuluttajia on kiinnostanut erityisesti peilittömyys sekä laatuun nähden edullinen kamerarungon hinta. Lisäksi kamerarunko on äärimmäisen kompakti. Sonyn omat objektiivit ovat vielä kilpailun puutteessa melko hinnakkaita, vaikkakin laadukkaita ja toimivia. Kameroissa voi adapterin avulla käyttää kuitenkin myös mm. Canonin, Nikonin ja Sigman objektiiveja. Adapterit eivät aina tue täysin esimerkiksi automaattitarkennusta, mutta kuvanlaatu säilyy hyvänä.

A7-sarja mullisti markkinat

A7-sarja mullisti markkinat

Sonyn a7-sarjan kameroiden rungot on valmistettu magnesiumseoksesta ja suojattu sekä pölyä että kosteutta vastaan. Tuntumaltaan runko on laadukas ja tukeva ja kaikki säätimet vaikuttavat laadukkailta. Kevyt tämä pieni kamera ei kuitenkaan ole, sillä pelkkä runko painaa noin puoli kiloa mallista riippuen. Verrattuna muihin vastaaviin järjestelmäkameroihin Sonyn kamerassa säätimiä on runsaasti myös ulkopuolella, joten menu-valikon kahlaaminen läpi jää vähemmälle. Tämä nopeuttaa kuvausta erityisesti silloin, kun säätöjä täytyy vaihtaa usein.

Malleja eri tarkoituksiin

Sarjassa on kolme rinnakkaismallia, jotka ovat yhtenevästä nimestä ja ulkonäöstä huolimatta tehty melko erilaisiin kuvaustarkoituksiin. Tällä hetkellä myytävänä on sekä kakkosversioita että nyt jo huomattavalla alennuksella myynnissä olevia ykkösversioita. Sarjan perusmalli a7 ja sen seuraaja a7 II kiinnostanevat hinnan ja ominaisuuksien perusteella samoja kuvaajia kuin vaikkapa Canon EOS 6D ja Nikon D750. Kakkosversiossa on hieman edeltäjäänsä parempi ergonomia ja kennoa liikuttava kuvanvakain. Myös tarkennus on nopeutunut hieman. Tästä mallista on hyvä aloittaa, jos haluaa tutustua uuteen järjestelmään kohtuullisella rahallisella panostuksella. Uusi Sony a7 R II on sitten jo omassa laatu- ja hintaluokassaan ja täysin ammattilaistyökaluja. Kamerassa on 42,4 mp:n kenno, tehokas viisiakselinen vakain ja 4k-videotallennus. Tässä mallissa erot ykkösversioon ovat siis suuret. Tämä malli on suunnattu samoille ostajille kuin ammattilaismallit Canon EOS 5DS ja Nikon D810, joka näkyy myös hinnassa. Sony a7s ja sisäisellä 4k-tallennuksella varustettu a7s II ovat suunnattu heille, joita kiinnostaa myös videokuvaaminen tai ehkäpä jopa pääasiassa videokuvaaminen. Kamerassa on 12 mp:n kenno ja huikea suorituskyky vähässä valossa, joten malli kiinnostaa myös valokuvaajia.

Tulevaisuutta odottaen

Tällä hetkellä Sonyn a7-kameroiden suurin heikkous on se, että järjestelmä on vielä varsin suppea. Mallilla on kaksi omaa kiinteää objektiivia, jotka ovat laadukkaita mutta kalliita. Tulossa on kaksi f4-zoomia, mutta tarjontaa tarvitaan nopeasti täydennystä, jotta sitä voi kutsua järjestelmäksi. Valikoima laajentuu adapterien avulla, mutta tällöin kameran pienen koon tarjoama hyöty vesittyy nopeasti. Toisaalta käyttäjät ovat kehuneet sitä, kuinka hyvin a7-kamerat toimivat manuaalisten klassikko-objektiivien kanssa. Kamerarunkojen valikoimassa Sony on kuitenkin onnistunut. Peilittömän järjestelmäkameran hankinta ei jää kiinni kennokokojen puutteesta, sillä niitä on tarjolla lähes jokaiseen tarpeeseen ja jokaiselle kohderyhmälle. Edullisimmat mallit voittavat hintakilpailussa Canonin ja Nikonin mallit ja kiinnostavat varmasti kuluttajia kun vakiinnuttavat paikkansa markkinoilla.

Share this Post