Puhelin korvaa kameran jo monessa toiminnassa

Ingvar/ joulukuu 4, 2016/ Blog

Puhelimien kamerat ovat kehittyneet hurjaa vauhtia ja harva enää jaksaa kantaa kameraa mukana reissuilla tai juhlissa. Kännykällä kuvaaminen on yleistynyt myös ammattipiireissä esim. toimittajien keskuudessa, ja useat mainostoimistotkin luottavat jo kännyköille kuvattuihin videopätkiin erityisesti nettivideoiden kohdalla. Ja miksi eivät luottaisi, kännykällä saakin mitä laadukkaimpia kuvia ja videoita, kunhan ottaa huomioon muutaman perusasian.

Puhelimella on yleensä mahdollista zoomata lähemmäs kohdetta, mutta se huonontaa kuvan laatua. Kulje siis aina itse lähemmäs jos vain mahdollista. Kännykän avulla on usein helppo ottaa sarja nopeita kuvia, joten niihin on helppo saada eloa. Viralliset pönötyskuvat voivat jäädä historiaan, sillä mikset ottaisi mieluummin hauskan kuvasarjan siitä, kun kaveriporukka hyppää mereen. Puhelimellakin voi säätää kuvan valotusta ja se kannattaa opetella. Yleensä valotusta säädetään niin, että kosketetaan puhelimen ruudulla tummempaa tai vaaleaa kohtaa. Näet saman tien miten valotus muuttuu. Puhelimen salama ei yleensä paranna kuvan laatua ja se kannattaakin laittaa pois päältä. Siitä voi olla apua oikeastaan vain aivan läheltä otetuissa kuvissa ja silloinkin on vaarana, että salama vääristää valoa liikaa.

Valaistus on olennainen osa valokuvausta ja tämä pätee myös kännykkäkuvaamiseen. Saatavilla olevan valon määrä vaikuttaa suoraan lopullisen kuvan laatuun. Erityisesti talviaikaan valon ollessa vähäisimmillään lisävalaistus auttaa huomattavasti parantamaan kuvan laatua. Hämärässä kuvaaminen kun on kännykkäkuvaamisen haastavin osuus. Valolla voi myös leikkiä ja luonto tarjoaa monenlaista eri valoa. Maisemakuvissa valon rooli korostuu entisestään. Auringon nousu ja lasku ovat kuvaajalle houkuttelevia hetkiä, ja mielenkiintoisin valo on juuri ennen auringonnousua tai muutama hetki auringonlaskun jälkeen. Tämä siniseksi hetkeksi kuvailtu tila tuottaa todella kauniita ja jopa maagisia kuvia.

Vaikka kännykällä pystyy kuvaamaan laadukkaitakin videoita ilman sen kummempia lisälaitteita, tulevat nekin joskus tarpeeseen. Mikäli haluat saada monipuolisempia kuvia tai videoita, on myös kännyköihin saatavilla erilaisia objektiiveja jopa ammattitasolle saakka. Hämärässä kuvaamista taas auttaa esim. iPhonelle sopiva työkalu Average Cam Pro -sovellus, joka mahdollistaa pitkien valotusaikojen käyttämisen. Sovelluksen avulla pystyy kuvaamaan liikettä, kuten esimerkiksi rantaan lipuvia aaltoja. Kännykällä kuvatessa kannattaa ottaa huomioon, että älypuhelimen optiikka on laajakulmainen. Kuva siis vääristyy, mikäli kohdetta kuvataan aivan läheltä.

Kännykällä kuvaamisen etu on se, että sillä saattaa saada kameraa aidompia kuvia. Ihmiset muuttavat käytöstään huomatessaan kuvaajan, mutta kännyköihin ei kukaan kiinnitä huomiota. Kännykkä on kätevä kuvausväline esimerkiksi silloin, kun matkustaessa tapaa mielenkiintoisia ihmisiä. Muista erityisesti videokuvaa ottaessasi pitää kännykkä jatkuvasti vaakatasossa. Näin videota on mukava katsoa myös tietokoneen tai television ruudulta. Puhelin kannattaa myös tehdä mahdollisimman vakaaksi ottamalla siitä kiinni kahdella kädellä ja tukemalla sitten kädet vartaloa vasten painamalla kyynärpäät kiinni kylkiin. Erityisesti suuremmalta ruudulta on hankala katsoa heiluvaa kuvausta. Mikäli haluat liikuttaa kuvaa, liikuta koko vartaloasi ja anna jalkojen joustaa. Valotuksen ja tarkennuksen asetukset kannattaa videokuvatessa säätää manuaalisiksi, sillä muuten puhelin voi tarkentaa tai muuttaa valotusta kesken videon. Kuten valokuvienkin kohdalla, kiinnitä huomiota siihen mistä päin valo tulee ja vältä liian pimeitä nurkkia tai suoraa auringonpaistetta. Jos haluat tallentaa videolle myös ääntä, ole tarkkana missä kohtaa puhelinta mikrofoni sijaitsee ettet vahingossa peitä sitä.

Kännykällä otettuja kuvia ja videoita voi parannella edelleen käsittelemällä niitä jälkikäteen. Tähänkin on olemassa useita käteviä sovelluksia, yksinkertainen ja tehokas sovellus on esimerkiksi VSCO Cam. Toinen samantyyppinen sovellus on Afterlight.

Share this Post