Pikakamerat eivät olekaan mennyttä aikaa

Ingvar/ elokuu 12, 2018/ Blog

Voisi ehkä kuvitella, että pikakameroiden kausi oli ohi heti kun tieto oli lähtenyt digitalisoitumaan. Polaroid lopetti kuuluisten pikakameroidensa tuotannon vuonna 2008, mutta tehtaan sulkemistilaisuudessa vierailleet kolme kaveria päättivät perustaa yrityksen, joka jatkaisi pikakameroiden tuotantoa. He ostivat Polaroidilta OneStep-kameroiden tuotantolinjan ja antoivat yritykselleen nimen Impossible Project, joka on nyt elävöittämässä Polaroidin perinteisiä pikakameroita brändillä Polaroid Originals. Uusi OneStep 2 -pikakamera tuli markkinoille Polaroidin 80-vuotissyntymäpäivänä ja sitä voisi sanoa perinteisen Polaroid OneStep -pikakameran seuraajaksi.

Kun Vanha Ja Uusi Yhdistyvät

Kun Vanha Ja Uusi Yhdistyvät

Kun Vanha Ja Uusi Yhdistyvät

Nykyisen OneStep 2 -pikakameran toimintaperiaate on samanlainen kuin vanhoissakin Polaroidin pikakameroissa: kuvaus on kokonaan analogista, kuvat tulostuvat saman tien ja filmi on erikoinen, juuri näihin pikakameroihin suunniteltu. Uuteen kameraan lisättiin kuitenkin muitakin nykyaikaisempia ominaisuuksia kuten sisäänrakennettu salama, itselaukaisin ja hyvä akku, jota pystyy lataamaan USB-kaapelin avulla. Kameran hinta Suomessa on noin 130 euroa ja jokainen kuva tulee maksamaan noin kaksi euroa, kun filmikustannukset otetaan huomioon. Kameran koko on 150 mm x 110 mm x 95 mm eli se on perinteisen kompakti, mutta painoa riittää: ilman kasettia OneStep 2 painaa kokonaiset 460 grammaa, tosin se ei ole mikään pitkien kuvakulmien etsintään tarkoitettu kamera – sillä otetaan kuvia silloin tällöin tässä ja nyt -periaatteella. Kantaminen onnistuu helposti paketissa olevan kaulanauhan avulla. Akun tilavuus on 1100 milliampeerituntia eli se riittää niinkin pitkälle kuin kahteen kuukauteen, kun kysehän ei ole mistään älypuhelimesta tai perinteisestä digikamerasta GPS ja Wi-Fi -mahdollisuuksilla. Heti valokuvauksen jälkeen tulostuvien koko on perinteisen pieni ja neliömäinen: 79 x 79 millimetriä, mikä tekee kuvista nostalgisia. Pinta-alaltaan nämä kuvat ovat suurimpia, mitä nykyajan markkinoilla olevilla pikakameroilla saa tehtyä. Filmejä saa kahta eri tyyppiä, mustavalkoista ja värifilmiä, tosin Polaroidin pikakameroiden buumi oli parhaillaan jo värifilmin aikakautena. Tulostuvien kuvien tummuutta voi myös hieman säätää, jos tuntuu siltä, että nyt on liian aurinkoinen keli ja kuvan pitäisi tulostua tummempana – tai toisinpäin, hämärässä otetun kuvan saa tulostumaan vaaleampana.

Kenen Pitäisi Hankkia Pikakamera?

Pikakamera on katukuvaajan erinomainen työkalu. Sillä saa nostalgisia kuvia paremmin kuin puhelimella, ja pikakameraa voisi sanoa myös paperisena toimivaksi Instagramiksi. Hyvät hetket, joita kuvaamme yleensä joko älypuhelimen kameralla tai isommilla kuvausvehkeillä, jäävät yleensä digitaaliseen maailmaan ja niitä tulee harvemmin tulostettua. Ajastamme on kadonnut filmillä olevien kuvien odottaminen, ja paperisten kuvien katselu on jo mennyttä aikaa, mutta pikakameralla saa tallennettua elämän parhaat hetket ja tällaiset kuvat sopivat joka kodin tunnelmaan. Matkaillessakin pikakamera on hyvä olla, jos tilaa riittää ja jaksaa kantaa: pikakameralla otettu kuva toimii paljon paremmin kuin perinteinen postikortti, jossa on olemassa vain tietty maisema ja tekstiä takana. Pikakameralla postikortin saa suuri sellaiseksi, minkä oikeasti haluaisi lähettää sukulaisille, ystäville tai vaikka omaan kotiin. Muitakin pikakameroiden valmistajia löytyy markkinoilta. Niiden valmistamat kamerat ovat laadukkaita ja nykyaikaisia, kun taas Polaroidin OneStep 2 -kamera on juuri se perinteinen, ja jos pikakuvauksesta on ollut kiinnostusta aikaisemmin, nyt on oiva hetki alkaa taas harrastaa vanhaa tuttua kuvausta. Polaroid-fanit joutuivat viime vuosien aikana hankkimaan kalliita filmejä erittäin vanhoihin kameroihinsa, mutta kiitos Impossible Project: nyt homma pelaa taas ja laitteisto on samanlaista kuin aikaisemminkin. Pakko on sanoa, että tämä on ollut rohkea aloitus koko Impossible Projectin työporukalta, ja aloituksen tulos on jopa parempaa kuin sen odotettiin tulevan.

Share this Post