Perustietoa erilaisista muistikorteista

Ingvar/ lokakuu 31, 2018/ Blog

Melkein jokaisesta elektronisesta laitteesta löytyy jonkun verran omaa sisään rakennettua muistia, mutta se on usein riittämätöntä tiettyihin tarpeisiin tai saattaa puuttua kokonaan kuten esimerkiksi joistakin kameramalleista. Flash-muisti on kehittynyt vuosien myötä merkittävästi, ja tänä päivänä voi olla jo vaikeaa saada selvää, mitä muistia tarvitaan mihinkin ja minkä perusteella se täytyy valita. Jopa 128 gigan muistilla varustetut älypuhelimet saattavat tuntua pieniltä, kun niihin ladataan suuri määrä erilaisia sovelluksia, musiikkia tai jopa elokuvia. Action- ja videokameroiden sekä ammattilaisvalokuvaajien kameroiden muisti on taas melkein aina lähellä nollaa, ja asia hoituu vain muistikorttien avulla. Tässä kirjoituksessa perehdymme flash-muistityyppeihin ja erilaisiin kortteihin.

Minkälaisia Muistikortteja On Olemassa Ja Miten Valita Oikea Kortti?

Suurin osa puhelimista on varustettu microSD-muistikorttipaikalla. Tämä muistikortti on kooltaan aika pieni, noin 15 x 11 millimetriä. Kaikki kortit voi jakaa kolmeen päätyyppiin: itse microSD-kortit, joissa on maksimissaan neljän gigan verran muistitilaa; microSDHC, joihin voi mahtua jopa 32 gigaa tietoa, ja microSDXC, jotka voivat pitää sisällään tietoa 64:sta 512 gigaan saakka. Erilaiset valmistajat ilmoittavat, että lähiaikoina voidaan nähdä myynnissä jopa yhden teran muistikortteja.

On ihan luonnollista, että korttien muistikapasiteetti on suoraan verrannollinen kortin hintaan: mitä enemmän tietoa kortilla pystyy säilyttämään, sitä enemmän se maksaa. Asia voi vaikuttaa niinkin yksinkertaiselta, että muistikorttien valintaperusteena toimii vain niiden muistikapasiteetti, mutta tässä on olemassa nyansseja: korttien sopivuus tiettyyn laitteeseen saattaa aiheuttaa ongelmia. Esimerkiksi jos microSD-muistikorttipaikka on alun perin tarkoitettu vain microSD-korteille, muita kortteja kyseinen portti ei yksinkertaisesti pysty lukemaan, mutta toisaalta microSDXC-muistikorttipaikassa tulevat toimimaan kaikki tätä formaattia pienemmät ja hitaammat muistikortit. Älypuhelimen mukana tulevasta ohjeesta käy yleensä selkeästi ilmi, minkälaisia muistikortteja se tukee. Älypuhelimet eivät ole kuitenkaan ainoa eivätkä eniten muistikortteja vaativa laiteluokka, ja enemmän haasteita tulee eteen silloin, kun puhutaan ammattilaisten tekemästä valo- tai elokuvauksesta – tai action-kameroista, joiden kuvaamat videot ovat kooltaan aina erittäin raskaita ja vievät hyvän laatunsa takia paljon tilaa.

Secure Digital HC ja XC -muistikortit

Lexar 128gb SDXC

Lexar 128gb SDXC

Lyhennettynä SDHC tai SDXC, nämä muistikortit ovat flash-muistitekniikan viimeistä ja tuoreinta sukupolvea. Kun puhutaan ammattilaisten käyttämistä kameroista, joilla otetaan valokuvia, niihin voi riittää melkein mikä tahansa korttimuoto, tosin kuvien käsittelynopeus tietokoneella suoraan muistikortilta saattaa käydä pitkäksi. Kun kyse on videoista, korttien kirjoitusnopeusmahdollisuudet ovat se tärkein tekijä: HD-videot, joita tulee joko action-kameroista tai vakavista elokuvauksen harrastajien elokuvakameroista vievät erittäin paljon tilaa, mikä tarkoittaa taas sitä, että jokainen sekunti videota vaatii paljon tilaa ja se tieto täytyy saata nopeasti talteen. Jos kortin kirjoitusnopeus ei siihen riitä, video tulee pätkimään eikä tiedostoa pysty enää korjaamaan muuten kuin kuvaamalla koko pätkä uudelleen. Aikamoista puuhaa, vai mitä?

Muistikorttia valitessaan pitää kiinnittää huomiota niin sen muistikapasiteettiin kuin myös kirjoitus- ja lukunopeuslukemiin. Nopeimmat muistikortit pystyvät tallentamaan tietoa jopa 300 Mb:n verran joka sekunti, kun taas perinteisten, niin sanottujen vanhan sukupolven korttien kirjoitusnopeus voi helposti jäädä alle 50 megaan sekunnissa. Tänä päivänä action- ja muihin elokuvakameroihin sopivaksi kortiksi on osoittautunut SanDisk Extreme PRO SDHC UHS-II, jonka hinta riippuu sen muistikapasiteetista, mutta kirjoitusnopeus on aina suurimmillaan eli noin 300 megaa sekunnissa. Edellä mainitun kortin kova kilpailija on Transcend TS*SDHC10, jota kehutaan turvallisempana vanhempien laitteiden kaverina: se toimii moitteettomasti niin upouusissa kuin vanhemmissakin laitemalleissa ja tieto pysyy hyvin tallessa. Joka tapauksessa, muistikorttia valitessaan täytyy kiinnittää huomiota ensin sen yhteensopivuuteen tietyn laitteen kanssa, sitten kirjoitusnopeuteen ja vasta sitten muistikapasiteettiin.

Share this Post