Parempaa keskittymistä kaarevalla näytöllä

Ingvar/ elokuu 10, 2018/ Blog

Kaarevat näytöt tulivat markkinoille jonkun aikaa sitten, mutta niiden suosio ei ole vielä ehtinyt kasvaa huimaksi. Mahdollisesti syynä siihen on kuluttajien niin sanottu vaikea suhtautuminen tällaisiin uutuuksiin: olemme tottuneita perusnäyttöihin, jotka ovat litteitä ja isoja. Ilmiötä voi verrata älypuhelimissa toimiviin panoraamafunktioihin: käytämme niitä harvemmin, mutta nehän toimivat ja antavat paremman kuvan ympäristöstä. Panoraamatunne tulee myös HP:n kaarevaa näyttöä käytettäessä. Tänään tutustutaan näyttöön HP Z38c.

Perusominaisuuksista

Kuten näytön mallin nimestä voisi päätellä, sen diagonaali on 38 tuumaa, mutta ne eivät ole ihan perinteisiä tuumia: leveyden ja korkeuden suhde on 21:9 ja resoluutiota löytyy 3840×1600. Samanlainen ratkaisu kuin muillakin merkeillä – Dell UltraSharp 38 ja LG 38UC99 ovat perusominaisuuksiltaan samanlaisia. HP on tehnyt hyvää työtä sen eteen, että saisi pienennettyä näytön kehykset, tosin näytön alareunassa oleva kehys on silti jäänyt hieman suuremmaksi kuin Dellin vastaavalla mallilla. Ero ei kuitenkaan ole heti havaittavissa eikä kehyksen leveys häiritse käyttöä lainkaan.

Z38c:n rungon etu- ja takapinnoilla on uusi HP:n logo, joka on entistä logoa lakonisempi ja saa kaiken HP:n valmistaman tekniikan näyttämään eliitiltä. Tukena toimii alumiinista tehty umpinainen neliöputki, joka lisää koko rakenteen painoa merkittävästi. Sen avulla muutetaan näytön kallistuskulmaa ja korkeutta sekä käännetään näyttöä. Kilpailijoiden ominaisuuksiin verrattuna HP on saanut näytölleen hyvät kääntymismahdollisuudet: Z38c kääntyy 45 astetta joka suuntaan, mikä on 15 astetta parempi lukema kuin vastaavalla Dellin mallilla, ja LG:n vastaava malli ei käänny lainkaan. Toisaalta, Z38c:n tuki vie aika paljon tilaa pöydältä, mutta sen voi kiinnittää myös seinään tyypillisellä VESA:n hyväksymällä asennuspaketilla.

Elektronista Asiaa

HP Z38c on monipuolinen näyttö, ja sen voi nähdä useasta erilaisesta portista, kun jaksaa kurkata näytön taakse alhaalta: sieltä löytyy muun muassa DisplayPort versiota 1.2, HDMI 2.0, kolme USB-A -porttia ja yksi USB-C. Turvallisuudesta huolehtiville löytyy jopa Kensington-lukko, jonka avulla näytön saa säästettyä varkauksilta. Suomalaisille käyttäjille tämä on kuitenkin hieman ylimääräinen viritys.

Sen jälkeen, kun näyttö liitetään tietokoneeseen, tietokoneen asetuksia joudutaan vähän muuttamaan, mutta se onnistuu ongelmitta ja ilman erillisiä ohjelmia. Näytön ohjausnapit löytyvät tutusta paikasta: näytön rungon oikealla puolella alhaalla. Virtanappi on hyvin herkkä ja sen saa painettua vahingossakin, kun taas loput neljä ohjausnappia toimivat kosketuksella. HP tarjoaa tässä näytössä erilaisia väri- ja kirkkausmahdollisuuksia tilanteeseen kuin tilanteeseen: asetuksissa on olemassa yötila, lukutila, tumman sininen valaistus ja valokuvien katselutila. Väriasetuksista puheen ollen: näytössä voi säätää värit erittäin tarkasti RGB:n mukaan. Näytössä päällimmäisenä näkyvä valikko ei ole mikään maailman kaunein ja tuo mieleen vanhojen telkkareiden asetusvalikot, mutta se on kuitenkin erittäin toiminnallinen ja selkeä.

Päätöstä Tehdessä

Pitäisikö lähteä ostamaan tällainen näyttö? HP Z38c:stä puuttuu FreeSync-toiminto, mikä tekee näytöstä vähemmän sopivan pelitarkoituksiin, mutta työkäyttöön se riittää hyvin. Kotikäytössäkin tulee sellainen tunne, että nyt ollaan oikeasti tekemässä jotain – tämä johtuu näytön kaarevuudesta, joka saa nostettua keskittymiskyvyn uudelle tasolle. Kaiuttimetkin puuttuvat tästä näytöstä kokonaan, mutta toisaalta, kuka lähtee käyttämään huippunäyttöä ilman hyviä erillisiä kaiuttimia? Kun on kiinnostusta tällaisista laadukkaista oheislaitteista, kaiuttimet on todennäköisesti jo olemassa ja hyvät. Johtopäätöksenä sanottakoon, että HP Z38c on LG:n vastaavaa näyttöä halvempi, mutta ei ainakaan huonompi. HP Z38c kääntyy suuntaan kuin suuntaan ja sen hinta on mukavampi, joten jos ollaan etsimässä tavallista parempaa ja nykyaikaisempaa näyttöä, HP Z38c on erittäin hyvä valinta.

Share this Post