Oma elokuvateatteri kasaan

Ingvar/ heinäkuu 30, 2018/ Blog

Aikoja sitten katsoimme koulutusluentoja piirtoheittimen avulla kalvoilta. Nykyaikana yliopiston professori voi käyttää projektoria ja liittää siihen tietokoneensa saadakseen luentomateriaali näytölle. Silloin, monta vuotta sitten, innostuin minäkin hankkimaan projektorin kotiin: mitä jos leffoja pystyisi katsoa valkoisen seinän ja projektorin avulla eikä tietokoneen pieneltä 27 tuuman näytöltä? Projektoreiden kanssa myytiin aina asennustakin. Kuvittelin, että se olisi mahdollista toteuttaa itse, mutta olin väärässä: elektroniikan peruskäyttäjälle asennus saattaa tulla vaikeaksi hommaksi. Elektroniikkalaitteiden kehityksen edelläkävijä LG on lähestynyt asiaa kuluttajan näkökulmasta ja tämän päivän postauksessa tutustummekin käyttäjäystävälliseen LG:n valmistamaan projektoriin mallia HU80KA.

Löytyy Kaikkea

Projektori LG HU80KA takaa erinomaisen kuvan laadun jopa neljän metrin kokoisena, ja laatuna on HDR10. Kotona käytettynä se tarkoittaa kokonaista elokuvateatteria, missä kaikki ulkopuolinen poistuu mielestä elokuvan aikana. 3D-elokuvatkin onnistuvat helposti, ja myös Blu Ray laadulla. Laitteen saa yhdistettyä langattomaan verkkoon ja siinä on myös sisäänrakennettu äänentoistojärjestelmä, jonka ansiosta erillisen kaiutinasennuksen voi unohtaa – jos äänen laadulle ei esitetä erittäin tiukkoja vaatimuksia.

LG HU80KA ei näytä tyypilliseltä projektorilta – ja rehellisesti sanottuna, se ei ole minkään elektroniikkalaitteen kaltainen. Se on vain särmiö, jonka yläosasta löytyy peili heijastamaan kuvaa seinälle, jos laitetta ei asenneta sen tavalliseen asentoon eli ei ripusteta kattoon. Lisäksi siinä on olemassa myös kantokahva, joka toimii samalla säädettävänä tukena. Kauko-ohjain on samanlainen kuin LG:n televisioillakin, ja virtajohdon toiminta on samanlainen kuin pölynimureissa: se piiloutuu laitteen rungon sisään käyttämättömänä ja sitä saa ulos juuri sen verran, minkä tarvitsee. Liitännöistä puheen ollen, kaikki on varsin yksinkertaista ja tyypillistä: kaksi HDMI-liitäntää, joista toisessa on ARC eli sen kautta pystyy lähettämään äänisignaalia; perinteinen 3,5 millimetrin äänireikä, kaksi USB-porttia ja Ethernet. Tästä projektorista löytyy sekä Bluetooth että Wi-Fi, mutta suositeltavaa on kuitenkin käyttää langallista nettiyhteyttä, jonka vakaus on moitteetonta.

Ennen Kuin Lähdetään Ostamaan

Näytön diagonaalin voi säätää yhdestä neljään metriä. Kirkkaus on huimat 2500 lumenia ja HDR10 laatu on tuettu. Oikea valaistus on valaistuksen puuttuminen, minkä voi hoitaa erittäin hyvillä pimennysverhoilla, mutta kuvan laatu ihastuttaa valoisassakin tilassa. Kuvan valaisemiseksi laite käyttää lasereita eikä perinteisiä lamppuja, mikä tarkoittaa sitä, että projisointijärjestelmää ei voi vaihtaa, kun se menee rikki – tosin valmistajan mukaan tämän projektorin pitäisi kestää 20 tuhatta käyttötuntia eli jos sitä käytetään neljä tuntia joka päivä, käyttöikä on neljätoista vuotta. Projektorin toimivuus tämän ajan jälkeen on pelkkää tuuria ja silloin kannattaa varautua uuden laitteen hankintaan, tosin tämä koskee enemmän yritys- kuin kotikäyttöä.

Mikä laitteessa on oikeasti mahtavaa? Sen viemä tila. Melkein kolmen metrin diagonaalin kuvan saimme, kun laite oli alle kolmen metrin etäisyydellä seinästä, mikä on reippaasti enemmän kuin laitteen kilpailijoilla. LG HU80KA sopii käytettäväksi minkä tahansa huoneen lattialla ja se kulkee helposti mukana vaikka vieraisiin, tosin pienet lapset ja kotieläimet voivat olla aikamoinen uhka niin kalliille laitteelle: hintaa on kolmen tuhannen euron verran myyjästä riippuen. Huomion arvoinen on myös projektorissa käytetty järjestelmä: se on täysin samanlainen kuin kaikissa LG:n älytelevisioissa ja se on hyvin yksinkertainen. Seinälle saa heijastettua kuvia vaikka omasta älypuhelimestakin, kun sen yhdistää LG:n projektoriin Wi-Fi:n kautta, ja laatu on erinomaista niin kuvien kuin videoidenkin tapauksessa. Valmistajan takuu on voimassa yhden vuoden. Lähtisinkö itse ostamaan? Ehdottomasti, sillä samalla rahalla voi ostaa raskaan ja vaikean optisen laitteen, mutta mitä siinä on järkeä, kun LG on kehittänyt erinomaisen laservehkeen?

Share this Post