Nokia ja sen tarina

Ingvar/ helmikuu 24, 2020/ Blog

Tänä päivänä meistä ei varmaan kukaan, tai ainakin hyvin harva, osaisi tai edes haluaisi olla ilman matkapuhelinta, kännykkää, kännyä, älypuhelinta – mikä nyt rakkaan lapsen nimi milloinkin on. Se on tärkeä osa päivittäistä elämäämme, sen avulla voimme olla yhteydessä kaukaisiinkin sukulaisiin ja ystäviin, näemme uutiset ja sähköpostin, voimme etsiä tietoja, maksaa laskuja, ottaa kuvia, hoitaa työasioita; lista on loputon. Erityisesti me suomalaiset olemme olleet varsinainen edelläkävijäkansa, mitä tulee matkapuhelimiin, eikä ihme, onhan Nokia-yhtiön tarina osa omaa historiaamme. Mutta miten kaikki oikeastaan alkoi, ja miten se sitten eräässä mielessä loppui? Nyt keskitymme hetkeksi Nokiaan ja sen kuuluisaan sloganiin – Connecting People.

Kuinka kaikki alkoi

Nokia oli alun perin Fredrik Idestamin 1865 Tammerkoskelle perustama puuhiomo, josta kasvoi 1960-1970 -luvuille tultaessa suuri monialayritys paperi-, kaapeli- ja kumituotantoineen. Yhdessä Saloran kanssa Nokia aloitti radiopuhelimien kehittämisen pelastuslaitos- ja armeijakäyttöön vuonna 1963, ja jo seuraavana vuonna julkistettiin ensimmäinen VHF-puhelin. Vuonna 1979 oltiin jo siinä vaiheessa, että Salora oli kehittänyt autoradiopuhelimen, ja nyt Nokia perusti yhdessä sen kanssa radiopuhelinyhtiö Mobiran. Yhtiö alkoikin kehittää NMT-tekniikkaa. Vuonna 1982 Mobira julkisti ensimmäisen NMT-puhelimen, vuonna 1984 Nokia osti Saloran, ja vuonna 1989 yhtiön nimeksi tuli Nokia Mobile Phones.

Nokia

Nokia

Nokia esitteli vuonna 1987 ensimmäisen “kännykän”, joka toimi NMT-verkossa: Mobira Cityman 900:n. Nyt alettiin vakavasti ajatella yhtiön todellista maailmanvalloitusta! Siihen aikaan Nokia vielä kehitti ja valmisti tietokoneita ja sillä oli muutakin toimintaa, mutta 1990-luvulle tultaessa resurssit alettiin käyttää pelkästään matkapuhelimiin ja muihin tietoliikennealan järjestelmiin, ja moni teollisuuden ala, kuten kumiteollisuus, myytiin pois.

1990-luvun nousu

Asiat alkoivat mennä vauhdilla eteenpäin. Vuonna 1990 Jorma Ollila nimitettiin Nokia-Mobiran toimitusjohtajaksi, ja vuonna 1992 Nokian toimitusjohtajaksi. Samana vuonna yhtiö julkisti Nokia 1011:n, ensimmäisen GSM-puhelimensa. Ensimmäinen GSM-puhelu maailmassa oli toki soitettu jo edellisen vuoden heinäkuussa, kun silloinen pääministeri Harri Holkeri sai kunnian soittaa Tampereen apulaiskaupunginjohtaja Kaarina Suoniolle. Keskustelussa käsiteltiin, mitä muutakaan kuin, uuden GSM-tekniikan hyötyjä. Vuonna 1992 keksittiin myös Nokian slogan “Connecting People”, josta varsin pian tuli maailmanlaajuisesti tunnettu mainoslause, ja johon Nokia investoi ja satsasi aivan ennennäkemättömästi. Virallisesti lause syntyi tiimityönä, mutta myöhemmin on käynyt ilmi, että Nokian tutkimuskeskuksessa silloin harjoittelussa ollut diplomityötään tehnyt nuori insinööri Ove Strandberg onkin sloganin keksijä. Joka tapauksessa tähän kuuluisaan lauseeseen tiivistyi Nokian koko brändi – arvot, käyttäjäkokemukset, laatu – ja sitä myös osattiin hyödyntää koko Nokian nousukauden ajan. Rakettimainen nousu nimittäin jatkui koko 1990-luvun, ja vuonna 1998 Nokia ohitti muut maailman suurimpana matkapuhelimien valmistajana. Vuosituhannen vaihde oli ennätyksellinen Nokialle, ja sen markkina-arvo oli korkeimmillaan peräti 223 miljardia euroa.

2000-luku

On arvioitu, että Nokian vuonna 2004 toteuttama matriisiorganisaatiouudistus oli keskeisin sen tekemistä virheistä. Seurauksena oli, että liiketoiminta-alueet ja tuoteyksiköt aloittivat keskinäisen, sisäisen kilpailun, ja myös se, että vuoden sisällä kolme keskeistä Nokian johtajaa lähti yhtiöstä. Seuraavaksi tulivatkin sitten tuoteongelmat, kun puhelimien vaatimat käyttöjärjestelmät vanhenivat ja uusia ei ehditty kunnolla kehitelläkään, kun jo älypuhelintekniikka alkoi valloittaa maailmaa. Nokia aloitti yhteistyön Microsoftin kanssa ja alkoi kehittää älypuhelimia Windowsin käyttöjärjestelmällä. Kilpailu kiristyi kuitenkin entisestään, ja vaikka Nokia ehti esitellä ensimmäiset Windows Phone-puhelimensa, Lumia 800:n ja Lumia 710:n vuonna 2011, jäi niiden markkinaosuus täysin Androidin ja iOS:n varjoon. Alkuvuonna 2012 julkistettiinkin miljarditappiot, kun puhelinliiketoiminnan liikevaihto oli romahtanut, ja vuonna 2013 liiketoiminta näiltä osin myytiin Microsoftille. Näin Nokian legendaarinen maailmanvalloitus tuli päätökseensä sellaisena kuin me sen tunsimme. Mutta kuka tietää – ehkäpä tämä feeniks-lintu vielä tulevaisuudessa nousee tuhkasta ja levittää siipensä!

Share this Post