Musiikkia urheiluun nostalgisesta laitteesta

Ingvar/ syyskuu 20, 2018/ Blog

Koolla on merkitystä – varsinkin silloin, kun treenin tai työn aikana voi kuunnella musiikkia pienestä laitteesta ja unohtaa iso älypuhelin kokonaan. MP3-soittimien aikakausi on jo melkein ohi, mutta SanDisk päätti, että nyt ei ole vielä oikea aika ja kehitti pikkusoittimen nimeltään SanDisk Clip Sport Plus. Se on todellakin vain mp3-soitin, mutta ei ihan tavallinen. Tutustutaanko?

Jokaisella On Omat Syynsä

Kun meillä on olemassa Spotify ja Apple Music, minkä takia pitäisi lähteä tilaamaan perinteinen mp-soitin, johon musiikki pitää ladata vanhanaikaisesti tietokoneelta kaapelin avulla? Siitä ei löydy mitään pelejä tai sovelluksia eikä nettiä. Tässä voi jo heti sanoa, että tämä ei ole ihan joka käyttäjän laite, sillä joillekin puhelin on OK. Meikäläisen tapauksessa puhelin ei ollut sopiva laite musiikin kuunteluun juoksulenkkien aikana: jos sen koko olisi vielä hyväksyttävä, niin silloin tällöin tulevat puhelut häiritsivät minua paljon. Olin ikään kuin kiinni omaan puhelimeen ja joka puheluun piti vastata, joten parasta olisi jättää puhelin kotiin. Työpöydän laatikosta löytyi muutama vanha mp3-soitin, mutta mikään niistä ei tukenut langattomia kuulokkeita eli nekään eivät enää kelvanneet: lenkkeily langallisilla kuulokkeilla on ärsyttävää. Siitä tuli: SanDisk Clip Sport Plus ei vaadi muita kaapeleita kuin lataus- ja synkronointikaapelina toimivan johdon, ja BlueTooth toimii keinona yhdistää mp3-soitin kuulokkeisiin. Kaikki on yksinkertaista ja edullista. 16 gigan soitin tulee maksamaan reilut 60 euroa ja moni voisi sanoa, että heillähän on ilmainen soitin puhelimessa – mutta siinä jää huomioimatta se rauha, joka saavutetaan jättämällä puhelin kotiin. Vaikka muutamaksi kymmeneksi minuutiksi.

Ulkonäöstä Ja Suunnittelusta

Täytyy sanoa, että kun ottaa käsiin SanDisk Clip Sport Plus -soittimen, ei ole ainakaan mitään pettymystä. Kaikki materiaalit ovat hyviä, tosin mistään premium-laitteesta ei ole kyse: tässä soittimessa on vain jotain kiiltävää muovia, läpikuultavaa muovia, mattamuovia ja kumikehys. Meikäläisellä se on pudonnut asfalttiin tai laattalattiaan jo muutaman kerran ilman mitään vakavia seurauksia, ja ainoa käytön jälki, joka näkyy meikäläisen mp3-soittimesta, on pienet naarmut näytössä. Se on todella pieni ja erittäin kevyt – vain 40 grammaa. Takana on olemassa kiinnitysklipsi, jolla soittimen saa kiinnitettyä mihin tahansa paikkaan ja unohtaa se kokonaan: klipsi pitää erinomaisesti niin vyössä kuin myös kuntosalin juoksumaton juomatelineessä. Ainoa ongelma on soittimen paksuus: sitä ei saa mahtumaan tiukkojen vaatteiden taskuihin lainkaan, mutta toisaalta sen klipsi mahtuu taskuun hyvin ja itse soitin jää ulkopuolelle. Myös lukitus kannattaa aina muistaa ennen taskuun laittoa, sillä soitin alkaa helposti elää omaa elämää siellä.

Siitä huolimatta, että soittimessa on melko nykyaikainen 1,44 tuuman 128×128 pikselin näyttö, kaikki ohjaus tapahtuu onneksi fyysisistä napeista. Kuusi niistä ovat edessä: vahvistus, paluu, tauko, seuraava, edellinen ja valikko. Nappien koko on tarpeeksi iso ja ne ovat herkkiä, ja hieman korkeampi keskusnappi auttaa ohjaamaan laitetta katsomatta sitä. Vasemmasta reunasta löytyy kaksi voimakkuudensäätönappia, joista yksi ainakin meikäläisen versiossa toimii hieman ihmeellisesti ja vaatii erikoista painalluskulmaa – kai se on tehdasvirhe. SanDisk Clip Sport Plus -soittimesta löytyy vain kaksi johtoaukkoa: akun latausta varten ja musiikkivalikoiman muuttamista varten on olemassa yksi micro USB, ja sen vieressä on perinteinen 3,5 millimetrin AUX, jota voi käyttää esimerkiksi silloin, kun langattomista kuulokkeista on loppunut akku. Vielä yksi tapa käyttää tätä AUX-liitäntää on autossa, jos kaiuttimiin halutaan musiikkia omasta mp3-soittimesta. Tässä oli vähän asiaa pikkusoittimen fyysisistä ominaisuuksista ja sen ulkonäöstä, ja seuraavassa kirjoituksessa enemmän laitteen ohjauksesta sekä omista kokemuksista.

Share this Post