Musiikkia myös uintitreeneihin

Ingvar/ elokuu 8, 2018/ Blog

Nykypäivänä urheilun harrastamiseen kuuluu myös musiikki. Se on ihan luonnollistakin: musiikin kanssa energia tuntuu riittävän pidemmälle, ja sopiva biisi antaa voimia viimeisiin ponnistuksiin. Kun urheilumaailmaan ollaan vasta syventymässä, tiukkoja vaatimuksia mukana kannettavalle musiikille ei vielä ole, mutta mitä vakavammin aletaan harrastaa jotain urheiluun liittyvää, sitä kovempia vaatimuksia tulee. Valitettavasti melkein kaikki kuntosalit pyörittävät jotain erittäin kevyttä pop-musiikkia ja uimahalleissa musiikkia kuulee muutenkin harvemmin, joten korvakuulokkeita joutuu pitämään urheilulaukussa aina mukana ja niiden on oltava enemmän kestäviä kuin hyvän laadun musiikkia soittavia.

Plantronics BackBeat Fit 3100

Ensimmäinen vaatimus: kuulokkeiden pitää olla langattomat. Toinen vaatimus: niiden täytyy pysyä korvissa erittäin hyvin. Kolmas vaatimus: kuulokkeiden täytyy kestää mekaanisia rasituksia. Siinä ovat urheilijan perusvaatimukset, ja musiikin laatu jää taustalle. Plantronics on kunnianhimoisesti lähtenyt vastaamaan näihin vaatimuksiin ja synnytti markkinoille lapsensa nimeltään BackBeat Fit 3100, jonka kestävyys ja pitkäkäyttöisyys ovat urheilukuulokeluokan parhaita.

BackBeat Fit 3100 on muovista tavaraa, joka on päällystetty silikonilla. Ne pysyvät korvissa myös pään nopeiden liikkeiden aikana, mutta niiden istuvuus korvissa ei ole täydellisen tiukka: ulkopuolisia ääniä kuullaan musiikin taustalla ja tämä ei ole mikään laatuvika vaan turvallisuusajattelua – ainakin valmistaja esittää asian juuri näin. Siitä kärsii äänen laatu, mutta turvallisuus on etusijalla. Näillä kuulokkeilla pärjää pitkälle. Suojataso on sertifioitu IP57:ksi, mikä takaa sen, että kuulokkeet kestävät niin pölyä kuin vettäkin. Taipuisat korvan taakse tulevat kiinnikkeet ovat tukevia ja mukavia käytössä: ne eivät häiritse eivätkä hankaa ihoa. Kummastakin kuulokkeesta löytyy pieni hologrammi, joka ilmoittaa, että kuulokkeet poikkeavat toisistaan toiminnoillaan: vasemmasta kuulokkeesta saa säädettyä äänen voimakkuutta – yksi painallus saa musiikin soimaan kovemmin ja pitkä painallus pienentää desibelimäärää – ja oikeasta kuulokkeesta löytyy musiikinohjausnappeja.

Miltä Urheilijan Musiikki Treenin Aikana Kuulostaa?

Kuten aiemmin jo mainittiin, urheilukuulokkeissa keskitytään enemmän niiden mukavuuteen, turvallisuuteen ja kestävyyteen tinkimällä äänen laadusta. Planctronics BackBeat Fit 3100 päästävät kohtuullista ääntä: voimakkuutta riittää, mutta bassoja voidaan jäädä kaipaamaan. Äänen kirkkaus jää odottamaan parempia aikoja, mutta tämä johtuu ylempänä mainitusta turvallisuusseikasta, jonka mukaan urheilijalta ei saisi sulkea pois kaikkia ympäröivän maailman ääniä vaan hänen on kuultava ne edes jotenkin. Laulajien äänet ja korkean taajuuden äänet ovat vielä siedettäviä, mutta kun kappaleessa soi kaksi soitinta samaan aikaan, musiikista on vaikeaa saada selvää. Ikävä kyllä: tässä joudutaan sanomaan, että nämä kuulokkeet on hyvä valinta silloin, kun halutaan kuunnella hyvin yksinkertaisia melodioita kuten pelkällä pianolla soitettuja Serj Tankianin sooloprojektin biisejä. Aiheeseen kuitenkin palaten, BackBeat Fit 3100 suunniteltiin urheilukäyttöön eikä audiofiilien arvosteluihin, millaiseksi tämä arvostelu nyt tahtoo koko ajan muuttua.

Kuulokkeet toimivat Bluetooth 5.0 moduulin avulla, ja tässä voi jäädä ihmettelemään yhteyden epävakautta: välillä signaali katoaa kokonaan ja palaa itsestään takaisin, joten musiikkiin tulee inhottavia pausseja. Testin aikana sitä tapahtui – ei liian usein, mutta harmittavan säännöllisesti. Akku toimii aika hyvin, ja noin viidentoista minuutin aikana sen saa ladattua tunnin käyttöä varten eli juuri sopivasti esimerkiksi uintitreeniin. Kotelosta löytyy lisäakku, josta kuulokkeet saa ladattua täyteen vielä kaksi kertaa. Pitäisikö ostaa? Sanoisin, että jos et ole intohimoinen urheilija, en suosittele. Jos olet taas sellainen ihminen, jonka tärkeysjärjestyksestä löytyy ensin vakava urheilun harrastaminen ja vasta listan päästä musiikin kuuntelu, nämä kuulokkeet ovat erinomainen valinta monipuolistamaan urheilusuoritusten aikaa. Erittäin kestävät ja turvalliset, mutta ääni vähän kärsii – sopiva valinta urheilijalle ja sopimaton vehje musiikin hyvälle ystävälle.

Share this Post