Mikä on älytelevisio?

Ingvar/ marraskuu 25, 2019/ Blog

Älytelevisio, joka tunnetaan myös englanninkieliseltä nimeltään Smart TV, löytyy jo aika monesta suomalaisesta kodista. Älytelevisio tarkoittaa televisiota, johon on liitetty internet ja joka pystyy hyödyntämään internetiä erilaisten toimintojen avulla. Periaatteessa kaikki sama, jonka voi tehdä netissä tai puhelimella, sen voi tehdä nykyään myös älytelevisiolla. Kuulostaa aika tekniseltä, mutta on loppujen lopuksi aika näppärää.

Suomeen älytelevisiot alkoivat ilmestyä vuonna 2010. Ne olivat tällöin vielä melko hintavia ja eivät täten kovinkaan suuren yleisön saatavissa. Tekniikka on kuitenkin kehittynyt ja halventunut vuosien saatossa ja nykyään älytelevision voi ostaa melko edullisesti. Sitä yleensä myös suositellaan ostettavaksi, sillä niiden pitkälle tuotu kehitys mahdollistaa ekologisemman käytön ja monipuolisemmat käyttömahdollisuudet.

Periaatteessa älytelevisio on kuin internet televisiossa. Sillä voi tehdä monenlaista mitä tavallisesti nykyajan älypuhelimellakin tehdään. Sillä voi katsoa Netflixiä, YouTubea ja YleAreenaa. Nämä kolme ovatkin varmasti sen suosituimmat toiminnot. Sitä voi myös käyttää tavalliseen netin selaamiseen tai siihen voi ladata samantapaisia sovelluksia kuin puhelimeenkin.

Sovellukset älytelevisioon

Erilaisia sovelluksia tulee yleensä jo liuta television alkuasennuksen yhteydessä. Monet niistä ovat pelkkää sälää, mitä käyttäjä ei todennäköisesti edes koskaan tule käyttämään. Aivan niin kuin kännykässä, myös television lukuisat sovellukset tuottavat enemmän päänvaivaa kuin itse hyötyä käyttäjälleen. On arvioitu, että Suomessakin vain muutama kymmenen prosenttia älytelevision omistajista on kytkenyt television internetiin.

Sovellukset älytelevisioon

Sovellukset älytelevisioon

On kuitenkin olemassa muutama hyödyllinen sovellus, jota kannattaa kokeilla. Perus internet on usein hieman hankala käyttää television kautta, ellei omista erittäin kallista ja kehittynyttä televisiota. Sosiaalisen median portaalit sen sijaan ovat helposti saatavilla ja niiden selaaminen älytelevision kautta on erittäin helppoa. Suuri näyttö takaa myös paremman kuvan laadun ja postien selaaminen voi olla mielekkäämpää.

Myös erilaisten puheluiden soittamien älytelevision kautta on mahdollista. Skype toimii hyvin toiselle puolelle maailmaa ja isosta ruudusta voi nähdä koko perheen. Toisissa televisioissa mikrofoni ja kamera tulevat automaattisesti mukana. Niiden erikseen ostaminen ei kuitenkaan ole kallista, ja ne on helppo hankkia lisävarusteina. Myös erilaisia pelejä, sääsovelluksia ja uutisia on helppo selata älytelevision kautta.

Elokuvien ja sarjojen katselu internetin kautta on kuitenkin kaikkein suositun toiminto älytelevisiossa. Erilaiset ohjelmien ja elokuvien vuokrauspalvelut ovat erittäin suosittuja. Esimerkiksi Netflix on jo niin suosittu, että toiset älytelevisio valmistajat ovat lisänneet sille oman näppäimen valmiiksi kaukosäätimeen. Nämä sovellukset toimivat usein pientä kuukausimaksua vastaan ja ne on erittäin helppo asentaa älytelevisioon.

Älytelevision hyviä puolia

Kaikkeen uuteen suhtaudutaan aina hieman varauksellisesti. Sen on saanut kokea myös älytelevision markkinoijat. Etenkin vanhemmille sukupolville riittää usein vain television pari katsotuinta kanavaa ja sille ei ole muuta tarvetta. Uuden teknologian oppiminen voi olla hidasta ja hankalaa, siksi siihen ei mieluusti haluta käyttää aikaa. Nuorempi sukupolvi onkin ottanut älytelevision vastaan paljon suuremmalla mielenkiinnolla.

Älytelevisiossa on kuitenkin monia käteviä toimintoja. Ne vaativat hieman aikaa ja opettelua, jotta niiden käyttöön tottuu, mutta ne voivat tarjota paljon helppoja toimintoja käyttäjälleen. Erityisesti television tallennusominaisuus on todella kätevä, kun sitä oppii käyttämään. Enää ei tarvitse kytätä kelloa ja olla riippuvainen lähetyksen tarkasta ajasta. Sen voi tallentaa älytelevisioon ja katsoa sitten, kun itselle parhaiten sopii.

Myös valokuvien katsominen onnistuu helposti älytelevisiolla. Mikä onkaan mukavampaa kuin katsoa kuvia hyvälaatuisina suurelta näytöltä ja saada niistä täten paljon enemmän irti kuin kännykän pieneltä näytöltä katsottaessa. Seuraavaa televisiota hankkiessa kannattaa ehdottomasti harkita älytelevision ostoa, se voi sekä yllättää että ihastuttaa monenlaisilla toiminnoillaan.

Share this Post