Liian kallis ja täysin sopimaton navigaattori autoon

Ingvar/ syyskuu 8, 2018/ Blog

Navigaattorimerkeistä tulee ensimmäisenä mieleen Garmin ja toisena TomTom. Garmin on aloittanut toimintansa aikoja sitten kehittämällä merinavigointiin tarkoitettuja laitteita, mutta siirtyi pikku hiljaa toteuttamaan erinomaisia ratkaisuja myös autoilijoille – ja muisti myös pienemmät teiden käyttäjät eli moottoripyöräilijät.

Kovia Vaatimuksia, Hyviä Ratkaisuja

Moottoripyöräily on mainio harrastus, mutta sen kalleus tulee ilmi joka suunnasta: ajovarusteet ja -suojat ovat erittäin hinnakkaita, ja sama koskee myös elektronisia laitteita. Navigaattorin täytyy kestää vähintään kosteutta, pölyä ja tuulta – ja mieluiten myös iskuja sekä tärinää. Garmin on toteuttanut tällaisen ratkaisun – ja menestyi taas kerran.

Garmin zümo 595LM -navigaattorin hinta on kovat seitsemänsataa euroa, mutta sillä saa paljon. Kaupungeissa olemme tottuneita käyttämään navigaattoreina älypuhelimiamme, mutta kun kyse on matkustamisesta moottoripyörällä, älypuhelin ei siihen sovi: verkko ei tule välttämättä toimimaan kaikkialla, ja puhelimen kestävyys on heikompaa ohjaustankotelineessä kuin taskussa. Garminin zümo 595LM Travel Edition pitää sisällään selkeät koko Euroopan kartat, ja Adventurous Routing -toiminto auttaa löytämään mielenkiintoisemmat tiet eli juuri ne pienet ja kiemuraiset, joista seikkailu yleensä muodostuu. Kartat ovat elinikäisiä, mistä kertoo mallin nimessä oleva LM-merkintä – Lifetime Maps. Navigaattorin suojaus on tasoa IPX7, eli kosteus ei ole sille ongelma. Akkua voi ladata suoraan moottoripyörästä ajon aikana tai tauoilla: yhdellä latauksella voi mennä kokonaiset neljä tuntia, joiden aikana väsyy jo varmasti ja tauko tulee ajankohtaiseksi. Tässä on tiukka tietopaketti kartoista ja kestävyydestä, mutta mitä muista mahdollisuuksista?

Uusia Elämyksiä

Garmin zümo 595LM:n näyttö on huimat viisi tuumaa, ja sitä voi katsoa niin pysty- kuin vaakasuunnassakin omista tottumuksista ja mieltymyksistä riippuen. Näytön kirkkaus riittää aurinkoisempinakin päivinä, joten nyt ei tarvitse enää pysähtyä varjoon katsomaan seuraavaa risteystä tai tieliittymää. Se, mikä tekee tästä navigaattorista erittäin monipuolisen, on mahdollisuus yhdistää se oman älypuhelimen kanssa: Smartphone Link -sovelluksen avulla navigaattorin kautta voi striimata musiikkia kypäräkuulokkeisiin, jos sellaiset löytyvät ja ne saa yhdistettyä navigaattoriin Bluetoothilla. LiveTrack-toiminto näyttää kotiin jääneille kavereille ja perheelle moottoripyöräilijän sijainnin, mikä on puolestaan tärkeä turvallisuusseikka, sillä välillä tiellä tapahtuu täysin odottamattomia asioita. Navigaattori on myös sen verran fiksu, että se näyttää risteykset erittäin todenmukaisina ja niistä selviää nyt paljon paremmin kuin paperikarttoihin tehtyjen merkintöjen perusteella. Mitä vielä tapahtuu matkan aikana? Kun mennään jonkun ison kaupungin kautta, välillä tulee vahingossa mentyä yksisuuntaista katua väärään suuntaan. Garmin zümo 595LM varoittaa siitäkin – ja etukäteen. Liikennevalo- ja valvontakamerahälytykset ovat myös hyödyllinen asia, varsinkin kun jossain vaiheessa alkaa tuntua siltä, että vieraassa maassa voisi mennä lujempaakin.

Jotkut moottoripyörämallit eivät näytä polttoaineen määrää lainkaan – esimerkiksi rohkeiden matkailijoiden suosima KTM 990 Adventure on erittäin hyvä menopeli joka matkaan, mutta sen kanssa täytyy aina muistaa, paljonko kilometrejä ollaan nyt menty yhdellä tankkauksella, sillä lamppu syttyy juuri ennen kuin kone sammuu ja joissakin paikoissa se voi olla kiusaavan lisäksi jopa vaarallista. Garmin zümo 595LM:n ajotietokone osaa laskea: siinä on olemassa digitaalinen polttoainemittari, ja tietokone hälyttää aina, kun täytyy lähteä etsimään tankkauspaikkaa. Se myös näyttää lähimmät huoltoasemat, tosin yksi kysymys on vielä auki: jos ollaan vasta tankattu, seuraava asema löytyy sadan kilometrin matkan päästä ja sitä seuraava vasta kolmensadan kilometrin päässä, kehottaako se tankkaamaan heti ensimmäisellä? Todennäköisesti kyllä. Garmin zümo 595LM on erinomainen hankinta, jos sellaisen päättää ostaa. Kuten aina aikaisemminkin, Garmin huolehtii käyttäjiensä turvallisuudesta, mutta tässä tapauksessa merkin insinöörit ottivat hyvin huomioon nimenomaan moottoripyöräporukoiden vaatimukset ja tarpeet – ja saivat tulokseksi mainion seikkailumatkakaverin joka pyörään.

Share this Post