Laadukkaista korvatulpista apua sekä nukkumiseen että musiikin kuunteluun

Ingvar/ huhtikuu 19, 2017/ Blog

Musiikinharrastajan tärkein instrumentti on korva. Kuulosta on syytä pitää huolta, sillä kuulon vaurioiduttua se ei enää koskaan palaa ennalleen. Keikalle ja treeneihin kannattaakin siis aina pakata mukaan korvatulpat, riippumatta siitä onko itse lavalla vai yleisössä. Korvatulpissa on kuitenkin suuria eroja sekä hinnassa että laadussa ja toisinaan on vaikea tietää, mistä kannattaa maksaa ja mistä ei. Moni vierastaa korvatulppien käyttöä, sillä musiikista halutaan nauttia juuri sellaisena kuin sen kuuluu soida ja ensimmäinen mielikuva on vaahtomuoviset tulpat, joita jaetaan keikkapaikkojen eteisisissä ja festarien infoissa. Onneksi perinteisistä vaahtomuovikorvatulpista on tultu paljon eteenpäin ja sellaisiakin vaihtoehtoja, jotka sopivat vaativalle musiikin kuuntelijalle, harrastajalle tai jopa musiikkialan ammattilaiselle pitäen soundin mahdollisimman luonnollisena. Eikä hintakaan aina päätä huimaa, vaikka toki halutessaan tulppiinkin saa uppoamaan omaisuuden.

Testissä kolmet alle 30 euron kuusenmalliset tulpat

Laulaja ja kitaristi Peter Murto, basisti Heikki Hiekkasalmi ja rumpali Antti Aalto kertovat omista korvatulppakokemuksistaan. He kaikki toteavat käyttävänsä korvatulppia, sillä ammattimuusikoina he viettävät suuren osan ajastaan melun ympäröimänä. Heidän keikoillaan melu voi nousta jopa sataan desibeliin ja ilman korvatulppia kuulo voisi hyvinkin vaurioitua. Muusikot kertovat kokemuksiaan kolmista eri korvatulpista. He testasivat Kuuloliiton suosittelemat Alpine MusicSafePro, EAR Ultratech Hifi ja Elvex Quattro -korvatulpat. Kaikkien parien hinta on alle 30 euroa. Kaikki testatut korvatulpat ovat myös pestäviä, joten niitä voi käyttää useamman vuoden. Jos käy yhtään useammin keikalla, on kyseessä myös siis melko edullinen vaihtoehto.

Alpinen korvatulppien etu on se, että äänenvoimakkuutta voi säätää itse. Kooltaan korvatulpat ovat melko pienet, eli suuremmissa korvakäytävissä ne voivat joutua liian syvälle. Muuten ne tuntuvat korvassa mukavilta. Pieni koko tekee korvatulpista huomaamattomat. Testaajien mielestä tulpat kuitenkin vievät hieman äänenlaatua samalla kun suodattavat voimakkuutta. EARin tulpat saavat paremmat arvostelut äänenlaadusta ja kiitosta myös mukavuudesta. Erityisesti festareille mukaanotettaviksi tulpiksi EARin äänenlaatu on erittäin hyvä ja festarikokemus ei huonone ainakaan tulppien takia. Elvexin tulpat saavat testaajilta lähinnä haukkuja, sillä kaikista kolmesta merkistä nämä ovat heidän mukaansa ainoat, jotka todella huonontavat äänenlaatua. Kaikkia kolmea merkkiä yhdistää se, että korvatulpat ovat muodoltaan kuusen mallisia. Tämä on jo huomattava parannus äänenlaatuun ja käyttömukavuuteen.

Quietonit on kehitetty erityisesti lentomatkustajien tarpeita silmällä pitäen

Toisinaan korvatulppia tarvitaan myös melun pitämiseen poissa, esimerkiksi silloin kun haluaisi nukkua lentokoneessa. Jos keikkakorvatulpissa kriteeriksi nousee äänenlaatu, on nukkumisen avuksi kehitetyissä korvatulpissa tärkeintä mukavuus ja vaimennusominaisuudet. Oululainen Quieton on kehittänyt korviin asetettavat napit, jotka hyödyntävät vastamelutekniikkaa ja vaimentavat ääntä. Samoin kuin vertailussa olleilla keikkakorvatulpilla, näilläkin napeilla on pitkä käyttöikä ja niitä on helppo puhdistaa ja kuljettaa. Vastamelutekniikkaa on hyödynnetty jo kauan kuulokkeissa ja ääntä toistavissa korvanapeissa, mutta nämä napit on kehitetty nimenomaan korvatulpiksi. Idea sai alkunsa siitä, että monet lentomatkustajat käyttävät vastamelukuulokkeita ilman musiikkia helpottaakseen nukkumista lennon aikana. Mukavuudeltaan musiikin kuunteluun tarkoitetut kuulokkeet eivät kuitenkaan ole parhaat mahdolliset.

Quietonin napit muistuttavat siis tavallisia korvatulppia ja ne asetetaan korvakäytävään. Napit kytkeytyvät päälle heti kun ne otetaan pois kuljetuskotelosta. Napeista kuuluu vaimea suhina hiljaisessa ympäristössä. Ne suodattavat pois yleisen taustamelun, mutta eivät vaimenna puhetta eivätkä valitettavasti myöskään kuorsausta. Yhdellä latauksella nämä napit toimivat noin 50 tuntia ja ne latautuvat aina kuljetuskotelossa ollessaan. Quietoneja kannattaa testata myös moottoripyöräkypärän alla, sillä tasaiseen ympäröivään meluun ne reagoivat tehokkaasti.

Share this Post