Kolme halpaa ja toimivaa reititintä

Ingvar/ lokakuu 27, 2018/ Blog

Nykyisin reititin löytyy joka kodista ja hyviin tapoihin kuuluu antaa vieraille oma wi-fi-salasana. Reititin on se laite, joka jakaa nettiä langattomasti ja jonka valintaan emme usein panosta paljon, sillä meille peruskäyttäjille riittää, että se toimii.Halpojen reitittimien markkinat ovat kuitenkin aika laaja käsite ja niiden tarjonta on monipuolinen, joten valinnan varaa löytyy. Kaikki reitittimet voi jakaa viiteen ryhmään: ADSL, FTTB tai Ethernet, CPON/CEPON/PON -laitteet, 4G-reitittimet ja muut, jotka voivat käyttää useampia tekniikoita edellä mainituista. Joka reitittimestä löytyy kuitenkin minitietokone, jonka tehokkuus on suunnilleen samaa luokkaa kuin kymmenen vuotta vanhojen tietokoneiden suorituskyky. Lisäksi joka reititin pitää sisällään tietyn määrän keskus- ja flash-muistia, suorittimen ja tietysti erilaisia liitäntämahdollisuuksia. Tässä postauksessa kerrotaan kolmesta halvasta, mutta perustoimivasta reitittimestä, jotka sopivat joka kotiin.

TP-LINK TL-WR841N

Tämän reitittimen ulkonäkö on siro ja hintaa on reilut kaksikymmentä euroa. Sen runko on tehty valkoisesta mattapintaisesta muovista ja muodot ovat kaarevia. Keskiosasta löytyy musta kiiltävä raita, josta näkyvät kaikki laitteen aktiivisuudesta ilmoittavat lamput: virta, verkkotoiminta, langattoman verkon toimivuus ja niin edelleen. Nämä lamput ovat sijoitettu aika hyvään paikkaan: ne näkyvät joka kulmasta joka silmällä, joten laitetta ei tarvitse nostaa hyllyltä katsoakseen, miten netti toimii. Reitittimen takaosassa on iso määrä ilmanvaihtoaukkoja, ja sen pohjassa on neljä kumitukea sekä tarra, josta voidaan lukea kaikki kyseiseen malliin liittyvä valmistajan ilmoittama tieto. Kaikki pääportit ovat reitittimen takapaneelissa. Takapaneelin kumminkin puolin asennetaan kaksi mustaa antennia, joiden välistä löytyy virtanappi, virtakaapelireikä, WAN- ja LAN-portit sekä Reset-nappi, jolla voi palauttaa laitteen tehdasasetukset, kun siltä tuntuu. Laitteen asennus ja säätö tapahtuu netin kautta, ja ohjelmisto on hyvin selkeää ja ymmärrettävää. TP-link TL-WR841n pystyy jakamaan langattomasti enintään 300 megabitin nettiä, mikä on aika hyvä luku tämän hintaiselle reitittimelle.

TP-LINK TL-WR841N

TP-LINK TL-WR841N

MicroTik HAP Lite

Nyt kyse on latvialaisesta laitevalmistajasta, jonka valmistamia tuotteita Suomessa ei paljon näy. Yritys on kuitenkin perustettu jo vuonna 1996 ja tekee hintalaatusuhteeltaan ja toimivuudeltaan hyviä laitteita, ja yksi niistä on MicroTik HAP Lite -reitittimestä. Se voi jakaa satamegaista nettiä langattomasti ja sillä on 32 megan verran keskusmuistia. Antennit ovat rungon alle piilotettuja, mutta niiden tehokkuus on hyvää luokkaa: tämä reititin toimii virheittä ja jos netti ei jostain syystä pelaa, vika on yleensä palveluntarjoajan puolella. Laitteen runko on joka suomalaiselle mukava kaksivärinen: sinivalkoinen, ja sen lisäksi vielä nätti. Se laitetaan mihin tahansa vaakapintaan pystysuorassa asennossa ja sen paino on hyvin vähäinen, mutta se ei toimivuuteen vaikuta. Hintaa on vähän alle kaksikymmentä euroa ja tilaus Latviasta Suomeen onnistuu helposti. Omasta mielestäni tämä on paras halpa reititin, mitä markkinoilta saa.

ZyXEL Keenetic Start II

Tämä ZyXELin reititin näyttää hyvin samanlaiselta kuin muutkin veljensä: sillä on tukeva muovirunko, jonka osat pysyvät hyvin kiinni toisissaan. Materiaalina on kiiltävä musta muovi. Jos antennien kokoa ei oteta huomioon, tämän reitittimen koko jää aika pieneksi: vain 14×10,5×3 senttimetriä. Antenneja ei voi ottaa pois ja jokaisen pituus on kokonaiset 18 senttiä. Reitittimen pinnasta löytyy vain yksi nappi, joka vastaa wi-fi-toiminnon päälle ja pois kytkemisestä. Laitteen asetuksia voi muokata netin kautta ja aika helposti, ja sen jakama langaton yhteys voi ulottua jopa 300 megan lukemiin. Tämä on perusturvallinen valinta, joka on helppo asentaa ja virittää ja joka sopii mihin tahansa kotiin tai jopa pieneen toimistoon.

Share this Post