Kiinalainen teholäppäri minullekin, kiitos osa 1

Ingvar/ elokuu 25, 2018/ Blog

Kiinalaiset auto- ja elektroniikkamerkit ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosikymmenen aikana huimasti. Aikaisemmin perinteinen eurooppalainen mielipide kaikesta kiinalaisesta on ollut sellainen, että kiinalaista tavaraa ei lähdettäisi näin helposti ostamaan, mutta maan taloudellinen kehitys on saanut aikaan myös hienoja innovaatioita ja tänä päivänä kiinalainen tekniikka on kilpailukykyinen sekä yhdysvaltalaisten että japanilaisten laatumerkkien kanssa.

Huawei MateBook 13

Huhujen mukaan, Huawei elää tällä hetkellä huonompia aikoja, mutta se ei estä yritystä tekemästä erittäin hyviä laitteita – esimerkkinä voi olla vaikka älypuhelin Mate 20, mutta tänään tutustumme Huawein kehittämään kannettavaan tietokoneeseen nimeltään Huawei MateBook 13. Niitä on olemassa kaksi versiota ja kumpikin Intelin suorittimilla; toisessa on i7 ja toisessa i5. Testaamamme versio on i7-prosessorin lisäksi varustettu diskreetillä eli erillisellä näytönohjaimella, kun taas i5-prossukoneessa näytönohjain on integroitu emolevyyn. Muistia löytyy 8 gigaa tyyppiä LPDDR3 2133 MHz taajuudella ja kovalevynä toimii Samsungin kehittämä NVMe PCIe-liitännällä kytketty SSD-levy, jossa on 512 gigan verran tilaa.

MateBook 13 i7-prossulla on ”avaruuden harmaa”, ja sen i5-prosessorilla toimiva pikkuveli on väriltään ”mystisen hopea”. Läppäri näyttää oikeasti hienolta, ja sen eleganttius täydentyy näytön ympärillä olevilla ohuilla mustilla kehyksillä sekä kompaktilla näppäimistöllä. Tässä koneessa ei ole yhtään elementtiä, jota voisi sanoa halvaksi, ja suunnittelun sekä toteutuksen kokonaisuus vastaa premium-luokan standardeja.

Mitä Hyvää Löytyy?

Minua kiinnostavat yleensä heti alusta läppärin liitännät. Huawei MateBook 13:n vasemmalta puolelta löytyy vain 3,5 millimetrin AUX-aukko ja yksi USB-C, joka voi siirtää tietoa nopeudella 5 gigaa sekunnissa ja ladata tietokonetta. Oikealta puolelta löytyy toinen USB-C ja DisplayPort, mutta tämä USB-C ei voi ladata tietokonetta ja lataus tapahtuu siis vain vasemman puolen USB-C:n kautta. Ja siinä kaikki. Valokuvaajat ja videoleikkaajat voivat jo nyt lähteä haukkumaan tätä läppäriä, sillä siinä ei ole yhtään USB-A perinteistä porttia. Se on ehkä vielä ihan ymmärrettävää – läppäri on oikeasti todella lyhyt, mutta mistä syystä Huawei jätti tämän läppärin ilman microSD-aukkoa? Vastausta en löydä.

MateBook 13:n näppäimistö vie melkein kaiken tilan reunasta reunaan. Näppäimet ovat mukavia ja käteviä: ne painuvat alas vain 1,2 millimetrin verran, ja tekstien kirjoittaminen tällaisella näppäimistöllä on todella sulavaa. Kaikissa näppäimissä on valkoinen valaistus kahdella kirkkaustasolla, ja vain numeronäppäimistä valaistus puuttuu. Niin kuin HP:n koneissakin, numeronäppäimistä löytyy myös ohjaustoimintoja säätämään näytön kirkkautta, multimedia-asetuksia ja valaistusta. Touchpad näyttää erittäin modernilta ja herkältä: siitä ei löydy mitään erikseen merkittyjä nappeja, mutta toimintaperiaate on samanlainen kuin perinteisissäkin malleissa. Tämän lisäksi Windowsissa on nyt erilaisten eleiden tuki, joiden avulla voidaan ohjata tietokonetta – ja Microsoft lupaa tehdä päivityksiä sille jopa sen jälkeen, kun itse laitteiden valmistajat eivät niitä enää julkaise. Testin aikana Huawei MateBook 13:n touchpad on näyttänyt hyviä tuloksia: se on todellakin hyvin herkkä ja sen koko on luonnollisen sopiva joka kämmenelle.

Ääni Ja Sen Laatu

Tämä Huawei MateBook 13 on varustettu erillisellä näytönohjaimella, kaksisuuntaisella jäähdytysjärjestelmällä, erittäin isolla näppäimistöllä ja kaiken lisäksi se on erittäin ohut. Ei ole mikään ihme, että kahden watin kaiuttimet löysivät ainoan paikkansa näytön pohjasta, mutta ääni vaikuttaa yllättävän hyvältä: se heijastuu työpöydän pinnasta ja pääsee ylös myös näppäimistön kautta, mutta liian isolla äänenvoimakkuudella voidaan kuulla metallisia nuotteja. Objektiivisesti katsottuna, elokuvien katselu tältä läppäriltä on oikeaa nautintoa ja valitettavaa ei suorastaan ole. Seuraavassa kirjoituksessa enemmän teknistä tavaraa Huawei MateBook 13:sta.

Share this Post