Kiinalainen teholäppäri minullekin, kiitos osa 2

Ingvar/ syyskuu 4, 2018/ Blog

Edellisessä postauksessa tutustuimme hieman Huawein valmistamaan kannettavaan tietokoneeseen nimeltään MateBook 13. Tässä jatkamme enemmän tekniselle puolelle, joka on jäänyt edellisestä postauksesta melkein kokonaan pois.

Suorittimen Teho

Intel Core i7-8565U on neljän ytimen prosessori sarjan kahdeksatta sukupolvea Whiskey Lake. Se tuli markkinoille viime vuoden alkusyksyllä. Sen perustaajuus on 1,8 GHz, ja täydellä rasituksella taajuus on melkein viisi gigahertsiä. Toimintaan riittää 15 wattia, mikä on aika hyvä lukema ohuille ja kevyille läppäreille: hyvät tehot ja alhainen lämpö ovat erinomainen yhdistelmä. Yhden ytimen Geekbench-testissä kyseinen i7 on saanut 5120 pistettä ja moniydintestissä 16983 pistettä, mikä tekee kahdeksannen sukupolven i7:n paremmaksi kuin kilpailijansa. Videoleikkaustesti näytti erinomaisen suorituskyvyn: Pentiumin prosessori N3540 on toiminut vastaavassa tehtävässä viisi kertaa hitaammin. Aikamoinen tulos, vai mitä?

Nopea SSD

Nopea SSD

Nopea SSD

SSD-levyt kuuluvat nyt jokaiseen teholäppäriin, ja näin asia on tässäkin tapauksessa: Samsungin valmistama levy lukee tietoa nopeudella 3521 megabittiä sekunnissa ja kirjoittaa vain kaksi kertaa hitaammin. Korkea suorituskyky mahdollistaa sekä tietokoneen että erilaisten ohjelmien käynnistymisen erittäin lyhyessä ajassa. Windowsin täydellinen käynnistyminen vie vain viisi sekuntia siitä hetkestä, kun painetaan sormenjälkilukijalla varustetusta virtanapista.

Sekalaista

Diskreetissä näytönohjaimessa Nvidia GeForce MX150 on kaksi gigaa muistia tyyppiä GDDR5: kyseinen näytönohjain on hieman halvempi GT 1030:n versio. Grafiikka sopii mainiosti sekä valokuvien että videoiden editointiin ja jopa 3D-animaatioiden luomiseen, mutta peliasetuksista joutuu vähän tinkimään, jos on tottumusta käyttää kaikkia pelien mahdollisuuksia. Muuten, jos halutaan tehokas Windows-kone, tämä läppäri sopii sellaiseksi varsin hyvin, ja pelikoneena sitä ei taas koskaan edes ajateltu eikä se ole suunniteltu pelikäyttöön. Meidän testaamassa läppärissä oli esiasennettu Windows 10 Home Build 17134 Signature Edition, mikä tarkoittaa, että se on melko ”puhdas” eli ylimääräisiä ohjelmia ei ole. Tosiasiassa niitä on muutama kuten Candy Crush Saga, Cooking Fever, Royal Revolt 2: Tower Defense ja vähän muitakin, mutta esimerkiksi Windowsin suosima McAfee-koekäyttöversio puuttuu eli muistia ei mene esiasennetuille ohjelmille liian paljon. Huawein omia ohjelmia kuitenkin löytyy: merkin julkaisema PC Manager voi tarkistaa järjestelmän yleiskunnon yhdestä painalluksesta, ja yhtä helposti onnistuu myös tarvittavien ajureiden päivitys.

Huawei MateBook on aika autonominen tietokone: valmistaja lupaa 9,6 tuntia toimintaa ilman latausta videotilassa resoluutiolla 1080p. Tarkastus on osoittanut, että viidenkymmenen prosentin kirkkaudella videoita voi katsoa 9 tuntia 19 minuuttia, ja täydellä kirkkaudella tämä aika lyhenee 7 tuntiin 20 minuuttiin. Nettikäytössä tulos oli jo paljon vaatimattomampi: sivujen loputon lataussykli söi akun tyhjäksi 4 tunnissa 41 minuutissa puolikirkkaudella ja 3 tunnissa 44 minuutissa sataprosenttisella kirkkaudella. Tässä mainittakoon, että työtapamme ovat hyvin erilaisia ja teemme läppäreillä yleensä monipuolisia töitä, ja keskimäärin Huawei MateBook 13 on kestänyt kuusi tuntia normaalia työtä viidenkymmenen prosentin kirkkaudella – mainio ratkaisu työmatkoille. Johtopäätöksenä voisi sanoa, että Huawei MateBook 13 sopii vaativille käyttäjille, jotka tekevät tehoja vaativia töitä, mutta tiedon saattaminen tietokoneeseen voi olla työlästä, kun siitä puuttuu sekä USB-A että microSD-portti. Hiiren kytkeminen ei ole myöskään mahdollista ilman lisävirityksiä. Koneen hyviä puolia ovat ainakin kirkas näyttö, keveys, hyvä suorituskyky ja i7-version diskreetti näytönohjain, mikä on hyvä paketti sekä työ- että kotikäyttöön, kun omalta koneelta halutaan vähän enemmän kuin perustoimintaa. Huawei MateBook 13 on lisäksi oiva vaihtoehto MacBook Air -koneelle: Windows-järjestelmän parempi yhteensopivuus ympäröivään maailmaan ja koneen alhaisempi hinta voittavat omenaläppärin heti.

Share this Post