Dronet mullistavat action-kuvaamista

Ingvar/ tammikuu 2, 2017/ Blog

Dronet eli nelikopterit tai lennokit ovat tällä hetkellä varsin trendikkäitä kuvausvälineitä ja niiden käyttö lisääntyy jatkuvasti. Dronet ovat kauko-ohjattavia lennokkeja, joita käyttävät hyödykseen useat eri ihmisryhmät. Aluksi kalliit lennokit olivat vain ammattilaisten ja rikkaiden saatavilla, mutta kasvanut tarjonta on tuonut markkinoille myös edullisempia vaihtoehtoja. Dronet toimivat tavallaan action-kameroiden seuraavana versiona. Niitä ovat käyttäneet jo yritykset, ammattikuvaajat ja rikolliset mitä luovimmilla tavoilla. Vaikka kauko-ohjattavia lennokkeja on ollut saatavana aiemmin, eroavat nykyversiot vanhoista lennokeista siinä, että ne on varustettu sekä kameralla että GPS:llä, joten niitä voi lentää sokkona. Trafi pyrkii kiireisellä aikataululla muokkaamaan lainsäädäntöä vastaamaan nykytilannetta.

Lennokkia ohjataan yleensä älypuhelimen avulla ja niihin on saatavana runsaasti lisävarusteita. Laitteiden kameroiden laatu on melko suoraan verrannollinen hintaan, mutta edullisemmallakin laitteella saa harjoiteltua ilmakuvausta. Useat lennokit voi ohjelmoida lentämään paikasta A paikkaan B, joka on kätevä toiminto esimerkiksi kiinteistöjä kuvattaessa. Ongelmana tässä on se, että tällainen toiminta ei ole laillista, sillä miehittämättömällä ilma-aluksella on aina väistämisvelvollisuus. Todellisuudessa lennokki tuskin ajautuu törmäykseen lentokoneen kanssa, mutta reitille osuvat muut esteet kuten sähkölinjat ja puut ovat todellinen ongelma. Myös ihmisjoukkojen läheisyydessä lentämistä tulisi välttää, kunnes kopteri on täydellisesti hallinnassa. Yllättäen putoava kopteri voi saada aikaan rumaa jälkeä. Lennokin ohjauksessa on paljon opeteltavaa ja huomioon pitää ottaa mm. tuulen suunta ja voimakkuus. Trafi on tällä hetkellä ohjeistanut ainoastaan, että lennokin täytyy pysyä lentäjän näköpiirissä eli korkeintaan 500 metrin päässä ja suurin sallittu lentokorkeus on 150 metriä. Lennokin maksimipaino saa olla 25 kg.

Dronejen eri käyttötarkoituksia suunnitellaan jatkuvasti. Esimerkiksi Amazon-verkkokauppa on ilmoittanut, että se aikoo ottaa dronet käyttöön tilausten kuljettamisessa jo seuraavan 4-5 vuoden aikana. Yhdysvalloissa on tällä hetkellä muutama sata toimijaa joilla on lupa lennättää kaupallisesti miehittämättömiä ilma-aluksia. Määrän uskotaan olevan vuoteen 2020 mennessä 7500. Yksi dronen käyttötarkoituksista onkin nimenomaan verkkokauppaostosten toimittaminen. Amazon on tehnyt testilentoja jo Amazon Prime Air -projektin yhteydessä. Amazonilla on käytössään lennokki, joka pystyy toimittamaan lähetyksiä jotka ovat painoltaan korkeintaan 2,5 kg. Lennokin avulla tilauksensa voi saada verkkokaupasta parhaimmillaan 30 minuutissa. Tällä hetkellä erityispalvelun hinta on pilvissä, mutta sen uskotaan kohtuullistuvan merkittävästi kun palvelu tulee  laajemmin saataville. Myös Suomessa Posti ja Verkkokauppa.com ovat kokeilleet pakettien toimittamista dronejen avulla.

Kauko-ohjattavilla lennokeilla lennetään myös kilpaa ja huvitellaan. Niistä on hyötyä myös alueiden valvonnassa ja esimerkiksi maanviljelijä tai kiinteistöjen omistaja voi lähettää lennokin kierrokselle tilan ylle ja tarkkailla, näyttääkö kaikki normaalilta. Miehittämättömät ilma-alukset ovat tehneet kiinteistöjen kuvaamisesta huomattavasti aiempaa helpompaa ja edullisempaa. Erityisesti kiinteistönvälitysfirmat ovat innostuneet ilmakuvauksesta ja lennokkien avulla saadaan lisäpaukkuja myyntiin ja markkinointiin. Erityisesti mökkien ja vapaa-ajan asuntojen kohdalla asiakkaat arvostavat ilmakuvaa alueesta. Yritysten lisäksi myös rikolliset ovat innostuneet droneista. Amerikkalainen ex-huumekauppias on todennut, että dronet tulevat mullistamaan huumebisneksen. Niiden avulla on jo nyt saatu kuljetettua huumeita USA:n ja Meksikon tarkoin vartioidun rajan yli ja yksi epäonninen kopteri on syöksynyt maahankin raskaassa huumelastissa. Kameralennokit on toivotettu lämpimästi tervetulleeksi myös urheilukuvauspiireissä, joissa on huima etu, mikäli liikkuvaa kohdetta voidaan seurata pitkältä matkalta ja pitää kamera kohteeseen tarkennettuna. Aiemmin urheilukuvaajat ovat joutuneet turvautumaan lähinnä action-kameroihin, joten heillä on todella ulottuvillaan aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Ilmakuvia on hyödynnetty paljon jo nyt esimerkiksi musiikkivideoissa ja elokuvissa.

Share this Post