Apple, laatua vai merkkiuskollisuutta?

Ingvar/ tammikuu 24, 2019/ Blog

Apple on kulutuselektroniikkaa suunnitteleva, kehittävä ja myyvä suuryhtiö Yhdysvalloissa.Applen perustajat Steve Jobs, Steve Wozniak ja hyvin varhaisessa vaiheessa mukana ollut Ronald Wayne perustivat Applen aprillipäivänä vuonna 1971.Toiminta aloitettiin alkeellisesti Steve Jobsin makuuhuoneessa, josta menestys on noussut huippuunsa. Apple saapui kovaäänisesti ja on tullut jäädäkseen. Apple on miljardien dollareiden yritys, joka työllistää suoraan noin 123 000 työntekijää ja epäsuorasti tuhansia, ellei miljoonia henkilöitä. Apple on markkinoidensa johtoasemassa, jonka uskotaan johtuvan Apple-tuotteiden tyylikkäästä designista, helppokäyttöisyydestä sekä monipuolisuudesta. Apple tuottaa jatkuvalla sykkeellä uusia tuotteita markkinoille ja vuosi toisensa jälkeen ihmiset seuraavat suurta suunnitelmaa, jossa vähitellen on pakko siirtyä uuteen laitteeseen, jos toivoo toimivaa puhelinta. Ohjelmat eivät välttämättä lataudu vanhoille käyttöjärjestelmille ja jopa suojakuoren saat vanhalle mallille etsiä kirpputorilta. Applen käyttöjärjestelmästä siirtyminen Android-laitteelle tuntuu samalta kuin eksyminen suurkaupungissa, joten helpompaa pysyä vanhassa tutussa. Ovatko Applen laitteet sitten laadukkaampia tai tehokkaampia? Vai onko suuri suosio saavutettu osaksi myös merkillä? iPod, iPhone, Mac, iPad viestivät varakkuutta ja hyvää makua. Onko kaikki sittenkin yhtä suurta merkkiuskollisuutta?

Tiesitkö nämä pointit Applesta?

Applen alkuperäinen logo oli monivärinen ja sitä kutsuttiin aikanaan sateenkaari omenaksi. Nykyinen Applen logo on saanut inspiraatioita yhtiön ensimmäisestä sloganista. Apple logon takana on lisäksi niinkin vaatimaton selitys, kuten se että Steve Jobs piti paljon omenoista. Lopulta yhteisymmärryksessä Steve Wozniakin kanssa he päättivät antaa yhtiölleen nimeksi ja logoksi haukatun omenan. Tupakointi on huono ja epäterveellinen tapa. Apple yhtiö todella kantaa kortensa kekoon maailmanlaajuisen tupakoinnin vähentämiseksi. Tiesitkö nimittäin, että jos tupakoit Applen valmistaman tietokoneen äärellä, mitätöit samalla laitteelle annetun takuun. Tämä johtuu siitä, että tupakoimalla tietokoneen lähellä altistat tietokonetta korjaavan henkilön sekundaarisesti tupakan myrkyllisille aineille. Apple toi markkinoille iPodin, joka räjäytti markkinat suosiollaan. iPod versioita tehtiin jopa 18 erilaista. iPodin keksijä Tony Fadell tarjosi tuotettaan myös kahdelle muulle yritykselle, mutta molemmat kieltäytyivät, sillä he eivät nähneet tuotteella tulevaisuutta. Apple on tuonut markkinoille myös useita tuotteita, jotka eivät kannattaneet. Tästä esimerkkinä Applen Pippin pelikonsoli, joka oli Playstationia jopa tuplasti kalliimpi. Tuote vedettiin pois alle vuodessa erittäin huonon myyntimenestyksen vuoksi. Vuonna 2014 Apple tienasi enemmän kuin Google, Amazon ja Facebook yhteensä. Apple on tällä hetkellä markkina-arvoltaan kallein yhtiö maailmassa. Yhtiön markkina-arvo oli vuonna 2018 jopa 906.5 miljardia dollaria. Applen myynti on suurinta Yhdysvalloissa. Kiina myy toiseksi eniten Applen-tuotteita. Tuotteen suosiosta kertoo myös se, että Kiinan on ilmestynyt runsaasti feikki Apple tuotteita myyviä kauppoja.

iPhonet vaikeuksissa?

iPhonet

iPhonet

Apple julkaisi ensimmäisen iPhonensa vuonna 2007, jonka jälkeen markkinoille on tullut vuosittain vähintään yksi uusi iPhone-malli. iPhonet ovat vuosien varrella muuttaneet ulkomuotoaan, kokoaan sekä tietenkin toimintojaan. Apple on kuitenkin pitäytynyt tietyissä asioissa myös uudemmissa malleissa. Applen logo on systemaattisesti puhelimen takaosassa. Kotinäppäin on myös siirtynyt mallilta toiselle. Applen käyttöjärjestelmä iOS on siirtynyt päivitettynä uusiin puhelimiin. Onko Applen strategian nyt kuitenkin murtumassa? Applen uusimmat mallit eivät ole saavuttaneet odotettua tulosta ja koko iPhone tuotantoa leikataan vähintään 15 prosenttia. Suurinta huolta on tuonut iPhone XR, jonka tuotantoa ollaan jo nyt jouduttu leikkaamaan kahteen otteeseen. iPhonen ongelmat johtuvat Kiinan heikentyneestä myynnistä ja Apple joutuikin laskemaan tulosennustettaan ensimmäistä kertaa yli 15 vuoteen. iPhone tuskin häviää suosiosta, mutta mielenkiinnolla voimme jäädä seuraamaan Applen seuraavaa liikettä, jotta myynti saadaan taas nousuun.

Share this Post