Ammatillista elokuvausta entistä helpommin ja vielä halvemmalla osa 1

Ingvar/ syyskuu 13, 2018/ Blog

Elokuvaus on harvan ihmisen harrastus, mutta kun sitä harrastetaan, siihen jäädään kiinni. Ajan myötä sekä valokuvauksen että elokuvauksen harrastaminen helpottui, kun tieto lähti digitalisoitumaan, ja tämän päivän tekniikan kehitysnopeus avaa kuvausta rakastaville ihmisille yhä enemmän uusia ovia: vallankumouksellisilla ratkaisuilla saatiin useampaan otteeseen laskettua elokuvauksen harrastamisen kynnystä, ja nyt meillä onkin mahdollisuus alkaa tehdä ammattielokuvia vielä pienemmällä rahalla kuin aikaisemmin. Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K on siitä oiva esimerkki. Merkki on valmistanut ensimmäisen kameransa vuonna 2012 ja sen jälkeen keskittyi koko ajan siihen, että elokuvauksen harrastamisen aloittaminen olisi halvempaa – ja samalla kumosi harrastus- ja ammattitason laitteiden rajat.

Ammattilaisen Työkalu Pienellä Hinnalla

Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K on nyt saatavilla ennakkotilauksesta, tosin seuraavia toimituksia Suomeen odotetaan tapahtuvan vasta kesällä 2019. Hintaa on reippaat 1350 euroa, mikä on kuitenkin aika vähän ammattilaiskameralle. Aloittaville elokuvaajille, opiskelijoille ja esimerkiksi mainosvideoiden luojille isoissa yrityksissä tämä kamera on oiva ratkaisu, jonka käytön saa helposti opittua ja jonka objektiivi auttaa tuottamaan oikeasti laadukasta videomateriaalia. Tässä vielä mainittakoon, että Blackmagic Design ei ole aina ollut keskittyneenä kameroiden tuotantoon, vaan aikaisemmin yrityksessä kehitettiin DaVinci Resolve Studio -ohjelmistoa, joka on tarkoitettu elokuvaajien ja leikkaajien ammatilliseen käyttöön ja joka kuuluu Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K -pakettiin. Se muistuttaa jälleen kerran siitä, että Blackmagic on todellakin pyrkimässä antaa oikeaa hyötyä tuotteistaan ja huolehtii kuluttajista ihmeellisen lojaalilla tavalla. Kamerasta saa kahden formaatin videoita: toinen on CinemaDNG RAW eli yleisin ja käytetyin, ja toinen on Applen kehittämä ProRes, mikä tarkoittaa sitä, että tällä kameralla tehtyjä videoita voi muokata myös Apple Final Cut Pro -ohjelmiston avulla. Erittäin käyttäjäystävällistä, vai mitä?

Aluksi laite saattaa vaikuttaa hyvin omituiselta ja jopa oudolta: se on erittäin leveä, mutta samalla hyvin lyhyt, mikä ei ole ollenkaan tyypillistä elokuvakameroille. Lisäksi se tuntuu kädessä erittäin kevyeltä, mikä selittyy rungon materiaalilla: se on toteutettu lasikuidulla vahvistetusta polykarbonaatista. Hyvin käteen osuvasta kahvasta löytyy ohjauslevy, -napit ja erillinen nauhoitusnappi. Samasta kahvasta löytyvät myös paikat SD- ja CFast 2.0 -korteille, ja kameran vastakkaisella puolella on USB-C, jota voi käyttää SSD-levyn kytkemistä varten ja nauhoitus tulee suoraan siihen. Erillistä huomiota pyytää iso viisituumainen kosketusnäyttö, jonka resoluutio on 1080p. Se on paras kameraan integroitu näyttö, jonka voi nähdä saman hintaluokan kameroissa, ja se tekee minkä tahansa manuaalisen säätelyn erittäin käteväksi. Perinteisesti vastaavilla kameroilla näytön sivujen suhde on 3:2 tai 4:3, joten kun katsotaan juuri kuvattua materiaalia kameran näytöltä, siitä häviää osa kuvaa. Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K:ssa on huomioitu tämäkin seikka, ja videoiden katselu 16:9 näytöltä onnistuu menettämättä pikseliäkään. Samalla aukeaa, minkä takia kameran runko on niin leveä.

Tämän kameran suunnittelu on nimittäin aloitettu ihan tyhjän päältä kaikki perinteet unohtaen, ja lopputulos on mahtava: käyttäjää on ajateltu täysin alusta, ja näin koko kameran ohSiirrä tiedostojajaus on tehty hyvin mukavaksi. Kosketusnäytön käyttö ei ole koskaan ollut niin kätevää – vahinkokomentoja ei tule tehtyä lainkaan, koska kaikki ohjauselementit löytyvät juuri sieltä, missä niille on paras paikka. Vaikka puhumme ammattilaisen työkalusta, se sopii aloittelijallekin opittavaksi, sillä tässä kamerassa ei ole mitään huippuvaikeaa. Seuraavassa postauksessa keskitymme enemmän Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K:n teknisiin ominaisuuksiin, joista laatuelokuva muodostuu ja joiden perusteella tehdään hankintapäätös, kun kyse on niinkin kalliista kuvauslaitteesta.

Share this Post