Ammatillista elokuvausta entistä helpommin ja vielä halvemmalla osa 3

Ingvar/ syyskuu 17, 2018/ Blog

Nyt olemme analysoineet uutta Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K:ta jo kahdessa postauksessa, joista on jäänyt pois yksi tärkeä elokuvauksen osa: ääni ja sen laatu. Kyseisessä kamerassa on stereomikrofonit sen etuosassa, mutta niiden lisäksi kameraan voi kytkeä myös erilliset mikit perinteiseen 3,5 millimetrin aukkoon – tai mini XLR -aukkoon. Kameran alkuperäisen mikrofonin kautta nauhoitetun äänen laatu on osoittautunut yllättävän hyväksi, mikä selittyy sisäänrakennetuilla esivahvistimilla. Usein tässä asiassa säästetään edellyttäen sitä, että elokuvaaja tulee kuitenkin käyttämään erillistä mikrofonia, mutta Blackmagic Design on huolehtinut myös äänestä. Lisäksi tässä kamerassa on lukuisia äänensäätöjä: voidaan laittaa päälle sekä ulkoinen että sisäinen mikrofoni samaan aikaan tai saada ne toimimaan erikseen ja eri tavoin, esimerkiksi erilaisilla voimakkuuksilla.

Akusta Ja Virrankulutuksesta

Iso näyttö käyttää paljon energiaa, mikä on ihan loogista. Noin kahden ja puolen tunnin elokuvauksen aikana saimme käytettyä neljä akkua tyhjäksi, mutta se ei kuitenkaan tuota paljon kiusaa: kamerassa käytettävät akut ovat suosittuja ja melko edullisia Canon LP-E6 -mallin akkuja. Jos akku on jo melkein tyhjä, kamera voi kytkeytyä pois päältä ilman mitään varoituksia, ja se on puolestaan erittäin inhottavaa, mutta toisaalta – elokuvia tehdessä pitää valvoa akun tilaa, se kuuluu asiaan. Kun harrastetaan oikeaa elokuvausta, mukana kulkee erillinen virtalähde ja edellisissä postauksissa mainittu erillinen elektroninen tähtäin. Ongelmaksi voi muodostua myös kuvan stabiiliuden puuttuminen, mutta siihenkin on vastaus: kuka lähtee tekemään elokuvia ilman sopivaa kameratukea tai edes stabiloitua objektiivia?

Akusta Ja Virrankulutuksesta

Loppupäätelmiä

Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K on todellakin luokkansa vallankumouksellinen löytö, joka alentaa elokuva-ammattilaisten piiriin liittymisen kynnystä. Tämä kamera on erinomainen valinta pienten yritysvideoiden kuvaamiseen, opiskelijoiden tekemiin elokuvaustöihin ja varsinkin dokumenttien laatimiseen: se on pieni, kulkee helposti mukana ja siitä saa erittäin hyvän laadun videoita. Lisäetuna on hinta, jonka tästä kamerasta voi maksaa aloittelevakin elokuvaohjaaja ja kuvata ensimmäisen dokkarinsa yhden ainoan kameran avulla. Tässä vielä mainittakoon, että ensimmäisessä postauksessa kerrottu kameran hinta ei pidä sisällään muistikortteja eikä objektiivia: siihen kuuluu vain runko, DaVinci Resolve Studio -ohjelmistoa sisältävä kortti sekä ohjelmiston aktivointiavain. Se on tärkeä muistaa ennen kuin lähtee tekemään ennakkotilausta, sillä CFast-muistikorttien hinnat saattavat tuntua yllättävän korkeilta ja objektiivikin täytyy valita oikein ja tilata se myös etukäteen.

Loppupäätelmiä

Jos opiskelijat voivat hyötyä tästä kamerasta saamalla hyvää elokuvauskokemusta suhteellisen pienellä hinnalla, niin bloggaajille ja striimaajille se ei valitettavasti ole sopiva vaihtoehto ja heidän pitää nyt vielä tässä vaiheessa tyytyä jo niin tuttuihin GoPro-kameroihin tai perinteisiin ja pieniin videokameroihin sekä niiden kohtuulliseen kuvalaatuun. Kyse on vain siitä, että bloggaajat eivät yleensä keskity elokuvausprosessiin, joka ei olekaan heidän päätehtävä, joten esimerkiksi jatkuva akkujen lataaminen ja niiden tilan seuraaminen voi käydä vaikeaksi. Lisäksi bloggaajille ei sovi manuaalinen fokusointi, sillä useimmiten he kuvaavat videoita katsomatta näyttöön. Kuten edellä jo muutaman kerran mainittiin: tämä on oikea ammattilaisten työkalu eikä tavallinen taskussa kulkeva kamera. Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K:n ehdottomia etuja ovat sen iso näyttö, hyvin selkeä ja helposti ymmärrettävä valikko sisältöineen, UHD ja DCI 4K -videot jopa kuudellakymmenellä kuvalla sekunnissa ja monipuolinen tiedostomuotovalikoima. Sanotaan se vielä kerran: tämä kamera on luotu oikeita käyttäjiä ajatellen ja sen luomiseen on varmasti osallistunut useita sekä elokuvauksen että myös valokuvauksen ammattilaisia eli tuotteen loppukäyttäjiä, ja tulos on saatu ainakin rahansa arvoiseksi.

Share this Post