Älypuhelimien tulevaisuus

Ingvar/ syyskuu 17, 2019/ Blog

Kaikillahan sellainen on. Siinä on kaikki, mitä arjessa tarvitsemme: kalenteri, laskin, kamera, musiikkisoitin, sähköposti ja sillä voi soittaa ja lähettää viestejä. Puhelimeen saa askel- ja sykemittarin, erilaisia terveysohjelmia, maksusovelluksia, postisovelluksia, pankkipalveluita ja pelejä. Mitä muuta puhelimeen vielä enää tarvitaan? Mihin suuntaan puhelinten kehitys on menossa ja millaisia puhelimia tulemme käyttämään tulevaisuudessa? Tämä on mielenkiintoinen aihe ja on jännittävää tietää, että jo tällä hetkellä hyvin kehittyneitä puhelimia kehitetään vieläkin pidemmälle.

Nopeudet kasvavat koko ajan ja tämä vaikuttaa myös puhelinten tulevaisuuden kehittymiseen. Puhelinten täytyy pystyä pysymään muun kehityksen kanssa samassa tahdissa ja tulevaisuuden nettiyhteydet tulee voida toimia sen ajan puhelimissa. Nettiyhteyden nopeus ei kuitenkaan ole ainut asia, joka jatkaa kehitystään, vaan puhelinten on pysyttävä ajan hermolla myös muiden asioiden tiimoilta. Esimerkiksi yhteensopivuus muihin laitteisiin on yksi näistä. Lisäksi puhelinten valmistajien tulee tietää tämänhetkisten huippukameroiden ominaisuuksista, jotta niitä voitaisiin hyödyntää myös matkapuhelimissa parhaalla mahdollisella tavalla. Kuluttajat haluavat parhaan mahdollisen laitteen ja joka ei sisällä kivikautista teknologiaa.

Taitettavia tai läpinäkyviä puhelimia?

Tulevaisuuden puhelimet voivat olla mitä vain. Kaareva tv on jo keksitty ja taitettavia puhelimia on saatu valmistettua. Näytön mahdollisuuksia on siis löydetty jo nyt lisää, mutta mitä tämä tarkoittaa tulevaisuuden kehityksen kannalta? Oikeastaan mitä vain. Puhelimen muoto ei ole enää rajoitettu yhteen litteään tasoon, vaan siinä voi olla myös kulmia tai kaarevia muotoja. Taittaminen mahdollistaa myös entistä suurempien näyttöjen käyttöönoton puhelimiin. Sen avulla myös pientä puhelinta voisi käyttää tehokkaammin esimerkiksi kuvien muokkaamiseen ja piirtämiseen, kun puhelimen näytön saa taitettua auki ja isommaksi. Rajoittamaton koko tai muoto voi hyvinkin mullistaa puhelinten tulevaisuuden. Voisiko puhelin toimia esimerkiksi rannekkeen muodossa? Tulevaisuus näyttää.

Johdottomuus voi hyvinkin olla tulevaisuuden juttu. Langattomat handsfreet ovat olleet markkinoilla jo hyvän aikaa, mutta tätä tullaan todennäköisesti kehittämään vielä pidemmälle. Voi hyvin olla, että tulevaisuudessa puhelimen lataamiseen ei enää tarvita piuhoja. Tämä tietysti vaikuttaa puhelinten vedenpitävyyteen todella merkittäväksi, kun latausportteja ei enää tarvita lainkaan.

Tekoäly merkittävässä roolissa

Tekoälyä käytetään jo nykyään monella eri tavalla. Älypuhelimissa sitä voidaan hyödyntää moneen eri toimintoon ja siitä on hyötyä monessa muussakin. Tekoäly hiipii puhelimiin pikkuhiljaa ja tulevaisuudessa sille on varmasti vielä enemmän käyttöä älypuhelimissa kuin nykyään. Tekoäly voi toimia esimerkiksi kamerassa niin, että se tunnistaa kuvattavan kohteen. Lisäksi se voi tunnistaa ääntä ja sen avulla puhelimen toimivuutta voidaan parantaa monelta osin. Akunkäyttöä voidaan tehostaa, jolloin akkujen kestävyyttä saadaan parannettua.

Yksi tekoälyn fiksuimmista osista on sen kyky ennustaa käyttäjänsä tarpeet. Se oppii laitteen käyttäjän käyttäytymisestä, ollen näin tehokkaampi. Sovellukset käynnistyvät ja löytyvät nopeammin ja lisäksi Internet-haut ovat tehokkaampia. Tekoäly säätää kameran asetukset juuri täydellisiksi olosuhteisiin nähden ja se osaa myös pitää tarvittavat sovellukset auki, säästäen näin akkua ja nopeuttaakseen puhelimen toimintaa.

Tulevaisuus älypuhelinten osalta näyttää siltä, ettei niitä olla korvaamassa ainakaan lähiaikoina muilla laitteilla. Toki älykkäitä korvanappeja ja virtuaalilaseja tulee todennäköisesti markkinoille, jotka toimivat älykkäästi, helpottaen laitteen käyttäjän elämää. Puhelin näyttää kuitenkin pysyvän ainakin toistaiseksi suosituimpana laitteena, joka sisältää kaiken tarvittavan. Yksi mietityttävistä asioista on laitteiden yhteys. Tällä hetkellä lisälaitteet toimivat usein puhelimen kautta muodostetun nettiyhteyden avulla. Tulevaisuudessa tämä saattaa muuttua niin, että laitteilla olisi oma yhteys, jota ne hyödyntäisivät. Tällöin ne eivät olisi riippuvaisia puhelimen yhteydestä.

Share this Post