Älykellosta voi olla apua kiireiseen arkeen

Ingvar/ maaliskuu 12, 2017/ Blog

Älykellot yleistyvät kovaa vauhtia, mutta älypuhelimen kaltaista hittiä niistä ei ole tullut. Älykellojen tuotekehittely jatkuu edelleen ja niiden ominaisuuksia parannellaan. Osa kuluttajista pitää älykelloja turhana vaihtoehtona ja osa taas kaipaa parempaa käytettävyyttä tai erilaisia toimintoja. Älykellot sopivatkin parhaiten niille, jotka muuten joutuisivat jatkuvasti tarkistamaan puhelimen näytöltä saapuneita viestejä, sähköposteja tai ilmoituksia. kellosta käyttäjä näkee viestit saman tien ja voi päättää, mikä niistä vaatii välitöntä reagointia. Älykellon siis tavallaan kompakti versio älypuhelimesta ja siihen saa ladattua myös useita eri sovelluksia, kuten esimerkiksi karttapalvelun, kalenterin, Youtuben tai aktiivisuusmittarin. Älykellot toimivat toistaiseksi ainoastaan paritettuina älypuhelimen kanssa, sillä Suomessa myynnissä olevissa malleissa ei ole itsenäistä sim-korttia. Vaihtoehtoja markkinoilla on paljon, mutta toistaiseksi suurimmat valmistajat tarjoavat luotettavimmat ja monipuolisimmat vaihtoehdot. Suurimpien merkkien älykellojen hinnat liikkuvat noin 400 eurossa.

Puhelimen käyttöjärjestelmällä ei ole enää merkitystä älykelloa valitessa. Aluksi iPhonen kanssa sai toimimaan vain Applen oman Apple Watchin, mutta sittemmin Google on kertonut Android Wear -käyttöjärjestelmän toimivan nyt myös iPhonen kanssa. Samsung seurasi perässä ja nyt iPhonen käyttäjä voi halutessaan valita myös Gear S2 -älykellon. Siltikin esimerkiksi Gear S2:sta tai Huawei Watchia käytettäessä kaikki toiminnot eivät ole aivan yhtä sujuvasti saatavilla kuin Applen omiin laitteisiin turvauduttaessa. Android-puhelimille on siinä mielessä enemmän vaihtoehtoja. Ongelmat ovat kuitenkin valmistajien tiedossa ja toivoa sopii, että alun heikkouksia parannellaan uusissa versioissa.

Samsungin Gear S2 -älykellossa on Tizen-käyttöjärjestelmä, joka vaikuttaa johtavan älykellojen markkinoilla. Tizen onkin helppokäyttöinen, selkeä ja käyttömukavuudeltaan ylivoimainen kilpailijoihin verrattuna. Erityisesti se on saanut kiitosta pyöritettävästä kellotaulusta, joka avulla voi navigoida haluttuun toimintoon peittämättä näyttöä sormilla. Applen kello on varustettu puolestaan Applen omalla Watch OS -käyttöjärjestelmällä. Sen puutteet näkyvät päävalikon toteutuksessa. Valikko on sekoitus pieniä kuvakkeita, joita pääsee zoomaamaan pienellä kruunupainikkeella joka sijaitsee kellon reunassa. Puhelimen kosketusnäyttöön tottuneella käyttäjälle tämä ei ole ideaali ratkaisu, mutta onneksi suurin osa toiminnoista reagoi myös näytön pyyhkäisemiseen. Molempien älykellojen avulla voi vastata viestiin sanelemalla uuden viestin tai käyttämällä vanhaa pohjaa. Apple Watch näyttää Instagram-kuvat, Gear S2 vain notifikaatiot. Huawei Watchin käyttöjärjestelmänä on Android Wear. Kello toimii täysin kosketusnäytön avulla ja valikko selkeä. Ilmoitukset eivät tule aivan yhtä paljon näkyville kellon näytölle kuin kilpailijoilla, mutta on makukysymys, onko tämä hyvä vai huono asia.

Älykellot toimivat myös aktiivisuusmittareina, mutta eivät aivan saumattomasti. Niillä ei ole omaa gps-vastaanotinta, joten tieto ei kulje aina kovin sujuvasti. Parhaiten ne mittaavat silloin, kun myös puhelin on mukana lenkillä. Kellot kuitenkin varoittavat esimerkiksi liiasta istumisesta ja kannustavat askeltavoitteen täyttymiseen. Käyttäjä voi halutessaan pitää kirjaa myös esim. leposykkeestään tai veden juonnistaan. Huawei Watchillakin voi mitata ranteesta sykettä, mutta kelloa ei ole varsinaisesti tarkoitettu juoksijalle sillä sykemittaus ei ole yhtä tarkka kuin esimerkiksi Apple Watchissa tai Gear S2:ssa.

Teknisesti älykellot ovat huippulaatua. Apple Watch näyttää enemmän digilaitteelta, kaksi muuta taas ylellisemmiltä kelloilta. Tarjolla on erilaisia rannekkeita ja Huawei Watchiin ja Gear S2:een sopivat myös tavallisten kellojen rannekkeet. Kooltaan kaikki kellot ovat melko suuria, siroin näistä vaihtoehdoista on Gear S2. Apple Wacthissa värinätoiminto toimi parhaiten ja sen avulla pystyy esimerkiksi navigoimaan melko sujuvasti katsomatta jatkuvasti karttaa. Akun kestot jättävät kaikissa kelloissa toivomisen varaa ja ne eivät välttämättä kestä edes koko päivää. Tähän onkin toivottavissa parannusta, kun kelloista julkaistaan uusia versioita.

Share this Post