Action-kameran ei ole pakko olla kallis

Ingvar/ lokakuu 25, 2018/ Blog

Kun markkinoille tulivat ensimmäiset GoPro-kamerat, niiden ympärille muodostui kovaa melua: kaikki halusivat tällaisen ja kaikki valittivat hinnasta ihastellen samalla kuvan laatua ja loputtomia kuvausmahdollisuuksia. Tänä päivänä action-kameroiden valikoima on paljon laajempi ja niiden hinnatkin ovat laskeneet enemmän kuluttajaystävällisemmiksi, kun taas käyttäjien tarpeet ovat pysyneet melko samanlaisina koko ajan: kiinnitysten monipuolisuus, hyvä kuvauskulma, tehokas prosessori, hyvä akku ja turvallinen kotelo. Tässä katsotaan kolmea action-kameramallia, joiden hinta on joka seikkailijan taskuun sopiva ja laatu vastaa tiukempiakin vaatimuksia.

Xiaomi Yi Sport Basic Edition

Yllätys yllätys, mutta yksi parhaiden action-kameroiden joukosta on kiinalainen. Xiaomi Yi Sport Basic Editionilla on hyvä matriisi ja tehokas suoritin, joka pystyy käsittelemään vaikeammatkin värisiirrot. Matriisin koko on 16 megapikseliä – laajimpia, mitä markkinoilta saa, ja kuvauskulma on jopa noin 155 astetta. Tietoa pystyy siirtämään langattomasti Wi-Fi:n ja bluetoothin välityksellä. Tällä action-kameralla voi tehdä myös valokuvia, joiden resoluutioksi tulee 4608×3456 pikseliä, ja videolaatu on myös erinomainen: laitteella pystyy tekemään 4K, FullHD ja HD -videoita. Kamera painaa vain 72 grammaa. Selkeinä etuina voi vielä mainita kauniin ulkonäön, pienen koon ja erittäin tarkan kuvan; lisäksi kameran mikrofoni on turvallinen ja vaimentaa ulkomelut hyvin. Xiaomi Yi Sport Basic Edition on yhteensopiva suosituimpien kamerakiinnitysten kanssa, ja laitteen ohjausta varten puhelimen tai tietokoneen kautta on luotu yllättävän helppokäyttöinen ja selkeä sovellus.

Sony FDR X3000

Tämä action-kamera ei ole voittanut ensimmäistä sijaa vain korkean hintansa takia: siitä joutuu maksamaan melkein puoli tuhatta euroa, mutta muuten se on täydellinen löytö jokaiselle seikkailukuvaajalle. Videoiden laatu on sen verran hyvää, että niitä katsellessa tulee todellisuuden tunne: oikea kuva on vaikea erottaa reaalielämästä. Suoritin käsittelee matriisilta tulevan tiedon pikseleittäin yhdistämättä niitä ryhmiin, mikä takaa uskomattoman detaljiikan. Stabilisaattori on elektroninen, mutta toimii myös hyvin ja sillä on kaksi toimintatapaa: tavallinen ja aktiivinen, joista jälkimmäinen on tarkoitettu 4K-videoiden kuvaamiseen.

Sisäänrakennettu kahden mikrofonin järjestelmä löytyy objektiivin alta ja se vaimentaa ulkopuoliset melut mainiosti. Jos alkuperäiset mikit tuntuvat riittämättömiltä, kameraan on mahdollista kytkeä myös erillinen äänen nauhoituslaite. Kameran pohjasta löytyy perinteinen kolmijalkakiinnitys ja Sony FDR X3000 on erittäin hyvin suojattu kosteudelta. Kätevä ohjaus muutamalla napilla ja kaikki tarpeellinen tieto näkyy näytöltä. Kuvausindikaattoreita on kolme: ylhäällä, alhaalla ja sivussa. Yhteyksiä on monenlaisia: Wi-Fi-moduuli, GPS, NFC ja bluetooth, joten pitäisi riittää kaikille. Kalansilmävaikutus puuttuu kokonaan, ja ainoaksi tämän kameran huonoksi puoleksi voi mainita sen herkkä ylikuumeneminen – tosin sitä varten täytyy kuvata paljon 4K-videoita Suomelle epätyypillisissä sääolosuhteissa.

GoPro HERO6

GoPro pysyy edelleen parhaiden action-kameroiden joukossa, mutta sen suosio heikkenee pikku hiljaa kovien hintojen takia. GoPro on ikään kuin kameramaailman iPhone, jonka hinta on perusteltu enimmäkseen brändin nimellä. GoPro HERO6 onkin perushyvä action-kamera, jota pystyy ohjaamaan äänellä, mikä tosin tekee siitä houkuttelevan. Sen kanssa pystyy menemään kymmenen metrin syvyyteen, siitä löytyy Wi-Fi, videoita voi kuvata 4K:na ja Full HD -toiminnossa kuvien määrä sekunnissa voi olla jopa 240. Valokuvauksen aikana tiedostot tallentuvat muodoissa .hdr, .jpeg ja .raw. Kokoonpanoa on kehuttava: käsissä kamera tuntuu erittäin laadukkaalta ja kestävältä. Kahden tuuman kosketusnäyttö kruunaa laitteen. Muuten hyvä, mutta melkein samanlaisilla ominaisuuksilla voi ostaa esimerkiksi Xiaomin ja maksaa siitä kaksi kertaa vähemmän, joten tämä on enemmän GoPro-fanien vaihtoehto kuin säästävien seikkailijoiden valinta.

Share this Post